Nadziewane orzechy kakaowe z kremem karmelowym

Przepis Nadziewane orzechy kakaowe z kremem karmelowym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie mogłam się doczekać, musiałemwypróbować kilku świątecznych przepisów, chociaż z połowy składników. I przypomniałam sobie, jak fantastyczne są nadziewane orzechy.Niektórzy napełniają kakaowe orzechy kremem z orzechów laskowych,ja jestem zwolennikiem kremu karmelowego, który jest szybki wprzygotowaniu i jednocześnie pyszny. :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

220 gmąka ze średniego przemiału
100 gmąka gładka
125 gmasło
1szt.jajka
100 gcukier puder
100 gmielone orzechy
2 łyżkikakao
1 łyżeczkaprzyprawy
szczyptasól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto przygotowuję wieczorem. Wieczorem robię ze wszystkich składników kulkę, zawijam w folię spożywczą i odkładam na całą noc do lodówki.
  2. Rano wyciągam foremki, których nie smaruję tłuszczem, tylko od razu napełniam. Nie uzupełniam formy po brzegi, a w środku zostawiam małe zagłębienie na krem.
  3. Piekę w 180 stopniach około 15 minut. Dużo zależy też od piekarnika, każdy piekarnik piecze inaczej – traba obserwować.
  4. Ubijam 125 g masła z masą karmelową – wychodzi gotowy krem, którym napełniam orzechy.
  5. Orzechy obtaczam w cukrze pudrze.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj