NajPrzepis.pl Desery Nadziewane kieszonki dyniowe
Nadziewane kieszonki dyniowe
Przepis Nadziewane kieszonki dyniowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.5.2022

Nadziewane kieszonki dyniowe

Proste i smaczne kieszonki z nietypowym składnikiem jakim jest dynia hokkaido. Nie trzeba się obawiać dyni w słodkich przepisach. Nadziewaj je tym co lubisz i rozkoszuj się smakiem.

20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

150 g
dyni hokkaido
200 g
mąki orkiszowej
40 g
masła
80 g
naturalnego jogurtu greckiego
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Nadzienie

gęsty dżem/ powidła
nutella
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Dynię zetrzyj na tarce na małych oczkach. Dodaj masło w pokojowej temperaturze, jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj i wyrób ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż co najmniej na godzinę do lodówki.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, pokrój na kwadraty. Do środka daj łyżeczkę nadzienia i zawiń po przekątnej tak aby powstał trójkąt. Widelcem dociśnij połączenia i tak przygotowane kieszonki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15-20 minut. Z podanych ilości wyszło mi 22 sztuki.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz