NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Nadziewane cukiniowe naleśniki
Nadziewane cukiniowe naleśniki
Przepis Nadziewane cukiniowe naleśniki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.9.2021

Nadziewane cukiniowe naleśniki

Nadziewane cukiniowe naleśniki znikają z talerza jak jeszcze są gorące. Ja zwykle przygotowuję je z podwójnej ilości składników ponieważ bardziej mi smakują na zimno, ale reszta domowników odwrotnie. Im cieplejsze tym lepsze. A najlepsze od razu z patelni.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
1/2 kg
cukinii
2 szt.
jajek
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
160 g
mąki
20 g
skrobi ziemniaczanej
350 ml
mleka
do smaku
natka pietruszki
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu

Na nadzienie:

500 g
piersi z kurczaka
1 szt.
cebula
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu
50 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka zmiel w maszynce, dodaj cebulę (ja ją mielę ale równie dobrze możesz pokroić na mniejsze kawałeczki). Dodaj sól, pieprz i wodę. Wymieszaj. Podsmaż na patelni z odrobiną oleju i gdy tylko mięsna mieszanka jest podsmażona odstaw na bok i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Cukinię pokrój na mniejsze kawałki, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę, do której dodaj jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobię. Na końcu dodaj mleko i już tylko wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj sól i pieprz do smaku, dodaj również posiekaną natkę pietruszki. Ciasto odstaw na 10 minut a potem możesz piec. Piecz na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  3. Gdy naleśnik jest z jednej strony podpieczony, obróć go, włóż nadzienie i złóż naleśnik na pół. Podpiecz jeszcze z obu stron aż będzie złocisty.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz