NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Walentynki Nadziewane ciastka z kruszonką
Nadziewane ciastka z kruszonką
Przepis Nadziewane ciastka z kruszonką
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.9.2021

Nadziewane ciastka z kruszonką

Coś innego niż klasyczne ptysie. Koniecznie spróbuj. W końcowym efekcie wyglądają wręcz doskonale. Nadziewać możesz je w taki sposób, że robisz na dole dziurkę i rękawem cukierniczym nadziewasz na przykład budyniem waniliowym.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto parzone:

320 ml
wody
100 g
masła
230 g
mąki
0,5 łyżeczki
soli
5 szt. (średnio dużych)
jajek

Ciasto na kruszonkę:

5 dkg (może być trzcinowy)
cukru
6 dkg
mąki
6 dkg
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do garnka wlej wodę, rozpuść w niej masło i sól i doprowadź do wrzenia. Wsyp mąkę i mieszaj aż powstanie jednolita masa, którą przez chwilę odparowuj.
  2. Jak tylko powstanie w ten sposób ciasto włóż je do miski robota kuchennego z nałożonymi końcówkami do ubijania. Zacznij ubijać, masa się ochłodzi i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Miksuj przez chwilę a potem przełóż do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką o szerokości około  1,5 cm.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj górki, na których połóż kółeczka z rozwałkowanego ciasta na kruszonkę.
  4. Ciasto na kruszonkę możesz przez chwilę schłodzić w lodówce. Ja robię je od razu i tylko troszkę podczas wałkowania podsypuję mąką.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz