Nadziewane ciastka z kruszonką

Dodał: NajKasia, 17.9.2021
Kategorie: Walentynki, Świąteczne wypieki, Urodziny, Ciasto parzone, Ciasta, Desery, Boże Narodzenie, Wielkanoc
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Coś innego niż klasyczne ptysie. Koniecznie spróbuj. W końcowym efekcie wyglądają wręcz doskonale. Nadziewać możesz je w taki sposób, że robisz na dole dziurkę i rękawem cukierniczym nadziewasz na przykład budyniem waniliowym.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 17.9.2021
Kategorie: Walentynki, Świąteczne wypieki, Urodziny, Ciasto parzone, Ciasta, Desery, Boże Narodzenie, Wielkanoc
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
320 mlwody
100 gmasła
230 gmąki
0,5 łyżeczkisoli
5 szt. (średnio dużych)jajek
Ciasto na kruszonkę:
5 dkg (może być trzcinowy)cukru
6 dkgmąki
6 dkgmasła
- Do garnka wlej wodę, rozpuść w niej masło i sól i doprowadź do wrzenia. Wsyp mąkę i mieszaj aż powstanie jednolita masa, którą przez chwilę odparowuj.
- Jak tylko powstanie w ten sposób ciasto włóż je do miski robota kuchennego z nałożonymi końcówkami do ubijania. Zacznij ubijać, masa się ochłodzi i stopniowo dodawaj po jednym jajku. Miksuj przez chwilę a potem przełóż do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką o szerokości około 1,5 cm.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj górki, na których połóż kółeczka z rozwałkowanego ciasta na kruszonkę.
- Ciasto na kruszonkę możesz przez chwilę schłodzić w lodówce. Ja robię je od razu i tylko troszkę podczas wałkowania podsypuję mąką.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Plněné krakelinky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Plnené krakelinky.
KOMENTARZE DO PRZEPISU