Nadziewane ciastka imbirowe - top świąteczne słodkości

Przepis Nadziewane ciastka imbirowe - top świąteczne słodkości
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeden z ulubionych rodzajów słodkości świątecznych to właśnie te ciasteczka. Najbardziej lubiane są w wersji polanej czekoladą. Jeśli posypię je tylko proszkiem do pieczenia to już nie to samo. Przynajmniej tak twierdzi mój mąż :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
150 gcukru pudru
170 gmargaryny
100 gmielonych migdałów
2 szt.żółtka
1 op.cukru waniliowego
1/2 łyżeczkamielonego suszonego imbiru
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
szczyptasoli

Krem:

150 gmasła
70 gmielonych migdałów
1/2 łyżeczkisuszonego mielonego imbiru
60 mlśmietany kremówkiehání
40 gcukru pudru
1/2 łyżkirumu

Polewa:

130 gczekolady do gotowania
70 gutwardzonego tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw na co najmniej 2 godziny w lodówce (ja zostawiam na całą noc).
  2. Ciast rozwałkuj i wykrój z niego imbirowe ciasteczka, które daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni /mniej więcej 7 min/.
  3. Połowę kształtów zanurz w polewie czekoladowej (połamaną czekoladę i pokrojony tłuszcz rozgrzej w kąpieli wodnej), ozdób według własnej fantazji i pozostaw aby stężała.
  4. Sklejaj kremem migdałowym - zagotuj śmietanę, cukier, migdały i imbir. Odstaw, dodaj rum i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i stopniowo miksuj razem z ostygniętą mieszanką.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj