NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Nadziewane ciastka imbirowe - top świąteczne słodkości
Nadziewane ciastka imbirowe - top świąteczne słodkości
Przepis Nadziewane ciastka imbirowe - top świąteczne słodkości
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jeden z ulubionych rodzajów słodkości świątecznych to właśnie te ciasteczka. Najbardziej lubiane są w wersji polanej czekoladą. Jeśli posypię je tylko proszkiem do pieczenia to już nie to samo. Przynajmniej tak twierdzi mój mąż :)

NajKasia    ·   3.11.2021

Nadziewane ciastka imbirowe - top świąteczne słodkości

Jeden z ulubionych rodzajów słodkości świątecznych to właśnie te ciasteczka. Najbardziej lubiane są w wersji polanej czekoladą. Jeśli posypię je tylko proszkiem do pieczenia to już nie to samo. Przynajmniej tak twierdzi mój mąż :)

55 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
150 g
cukru pudru
170 g
margaryny
100 g
mielonych migdałów
2 szt.
żółtka
1 op.
cukru waniliowego
1/2 łyżeczka
mielonego suszonego imbiru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli

Krem:

150 g
masła
70 g
mielonych migdałów
1/2 łyżeczki
suszonego mielonego imbiru
60 ml
śmietany kremówkiehání
40 g
cukru pudru
1/2 łyżki
rumu

Polewa:

130 g
czekolady do gotowania
70 g
utwardzonego tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw na co najmniej 2 godziny w lodówce (ja zostawiam na całą noc).
  2. Ciast rozwałkuj i wykrój z niego imbirowe ciasteczka, które daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni /mniej więcej 7 min/.
  3. Połowę kształtów zanurz w polewie czekoladowej (połamaną czekoladę i pokrojony tłuszcz rozgrzej w kąpieli wodnej), ozdób według własnej fantazji i pozostaw aby stężała.
  4. Sklejaj kremem migdałowym - zagotuj śmietanę, cukier, migdały i imbir. Odstaw, dodaj rum i pozostaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i stopniowo miksuj razem z ostygniętą mieszanką.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz