NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto drożdżowe Na bułeczki pieczone i na parze. Doskonałe ciasto, które jest miękkie jak piórko
Na bułeczki pieczone i na parze. Doskonałe ciasto, które jest miękkie jak piórko
Przepis Na bułeczki pieczone i na parze. Doskonałe ciasto, które jest miękkie jak piórko
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Istnieje wiele przepisów na najlepsze ciasto drożdżowe, które nadaje się zarówno do słodkich jak i słonych wypieków. Ja do słodkich wypieków zawsze korzystałam z jednego przepisu. Zawsze używałam mleka i zawsze tylko świeżych drożdży. Mleko zapewnia to, że ciasto pozostaje miękkie również w kolejne dni.

NajKasia    ·   11.2.2023

Na bułeczki pieczone i na parze. Doskonałe ciasto, które jest miękkie jak piórko

Istnieje wiele przepisów na najlepsze ciasto drożdżowe, które nadaje się zarówno do słodkich jak i słonych wypieków. Ja do słodkich wypieków zawsze korzystałam z jednego przepisu. Zawsze używałam mleka i zawsze tylko świeżych drożdży. Mleko zapewnia to, że ciasto pozostaje miękkie również w kolejne dni.

25 min.
Przygotowanie
Składniki
1 kg
mąki
500 ml
mleka
125 g
masła
1 szt.
jajko
3 łyżki
cukru
szczypta
soli

Zaczyn:

1 kostka
drożdży
250 ml
mleka
2 łyżki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. Mleko trochę podgrzej, dodaj cukier i drożdże. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe składniki na ciasto daj do jednej miski, dodaj zaczyn i wyrób ciasto, które oddziela się od ścian miski. Pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką przez około godzinę i możesz dalej pracować.
  3. Ja z tego ciasta przygotowuję ciasta drożdżowe jak również klasyczne bułeczki drożdżowe nadziewane marmoladą, orzechami, nutellą, makiem lub twarogiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz