Morawskie twarogowe bułeczki z jagodami

Przepis Morawskie twarogowe bułeczki z jagodami

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Sernik

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dziś miałam ochotę na tradycyjne morawskie bułeczki nadziewane twarogiem a na wierzch jeszcze dodałam jagody. Jeśli nie masz w domu jagód to możesz też użyć klasycznych powideł, Troszkę na środek i gotowe. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, dla mnie to zawsze jest relaks. Zawsze wyrabiam ciasto ręcznie, nigdy nie użyłam robota kuchennego, ale może kiedyś nadejdzie czas, że będę sobie chciała ułatwić pracę :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.6.2021

Kategorie: Kołacze, Desery, Sernik

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

60 dkgmąki
1 szt.skórka z 1 cytryny
6 dkgcukru kryształ
1 op.cukru waniliowego
szczyptasoli
18 dkgmargaryny
2 szt.jajek
1,5 dlmleka

Zaczyn:

1 dlmleka
3 dkgdrożdży
1 łyżeczkacukru

Do posmarowania:

1 szt.jajko
1 łyżeczkacukru
2 łyżeczkawody

Nadzienie:

25 dkgmiękkiego twarogu
25 dkgtwardego twarogu
4 łyżkicukru kryształ
2 szt.cukru waniliowego
powidła lub owoce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj zaczyn i pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników i wyrób ciasto. Nietypowe jest że nie pozostawiamy ciasta do wyrośnięcia jak zwykle, tylko dajemy je na dwie godziny do lodówki. Tam bardzo ładnie wyrośnie.
  2. Potem je wyjmij, rozwałkuj na płat 40 x 40 cm i szklanką wykrawaj kółeczka o średnicy 8 cm. Z resztek zrób kulę i pozostaw ją aby wyrosła.
  3. W kółeczkach zrób zagłębienie mocniej wciskając w nie mniejszą szklaneczkę i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
  4. Potem brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, do którego dodaj cukier i wodę. Na środek daj nadzienie a na nie możesz dać świeże drobne owoce lub powidła. Ja dawałam jagody ze słoika. Możesz posypać cukrem cynamonowym, ja posypałam trzcinowym.
  5. Piecz w temperaturze 180 ° C przez około 10 minut.
  6. Z tej porcji wyjdzie 30 bułeczek. 25 bułeczek z prostokąta i 5 bułeczek z resztek ciasta.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj