NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Morawskie twarogowe bułeczki z jagodami
Morawskie twarogowe bułeczki z jagodami
Przepis Morawskie twarogowe bułeczki z jagodami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dziś miałam ochotę na tradycyjne morawskie bułeczki nadziewane twarogiem a na wierzch jeszcze dodałam jagody. Jeśli nie masz w domu jagód to możesz też użyć klasycznych powideł, Troszkę na środek i gotowe. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, dla mnie to zawsze jest relaks. Zawsze wyrabiam ciasto ręcznie, nigdy nie użyłam robota kuchennego, ale może kiedyś nadejdzie czas, że będę sobie chciała ułatwić pracę :)

NajKasia    ·   25.6.2021

Morawskie twarogowe bułeczki z jagodami

Dziś miałam ochotę na tradycyjne morawskie bułeczki nadziewane twarogiem a na wierzch jeszcze dodałam jagody. Jeśli nie masz w domu jagód to możesz też użyć klasycznych powideł, Troszkę na środek i gotowe. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, dla mnie to zawsze jest relaks. Zawsze wyrabiam ciasto ręcznie, nigdy nie użyłam robota kuchennego, ale może kiedyś nadejdzie czas, że będę sobie chciała ułatwić pracę :)

200 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

60 dkg
mąki
1 szt.
skórka z 1 cytryny
6 dkg
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
szczypta
soli
18 dkg
margaryny
2 szt.
jajek
1,5 dl
mleka

Zaczyn:

1 dl
mleka
3 dkg
drożdży
1 łyżeczka
cukru

Do posmarowania:

1 szt.
jajko
1 łyżeczka
cukru
2 łyżeczka
wody

Nadzienie:

25 dkg
miękkiego twarogu
25 dkg
twardego twarogu
4 łyżki
cukru kryształ
2 szt.
cukru waniliowego
powidła lub owoce
Sposób przepisu
Drukuj
200 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Przygotuj zaczyn i pozostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodaj do pozostałych składników i wyrób ciasto. Nietypowe jest że nie pozostawiamy ciasta do wyrośnięcia jak zwykle, tylko dajemy je na dwie godziny do lodówki. Tam bardzo ładnie wyrośnie.
  2. Potem je wyjmij, rozwałkuj na płat 40 x 40 cm i szklanką wykrawaj kółeczka o średnicy 8 cm. Z resztek zrób kulę i pozostaw ją aby wyrosła.
  3. W kółeczkach zrób zagłębienie mocniej wciskając w nie mniejszą szklaneczkę i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
  4. Potem brzegi bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, do którego dodaj cukier i wodę. Na środek daj nadzienie a na nie możesz dać świeże drobne owoce lub powidła. Ja dawałam jagody ze słoika. Możesz posypać cukrem cynamonowym, ja posypałam trzcinowym.
  5. Piecz w temperaturze 180 ° C przez około 10 minut.
  6. Z tej porcji wyjdzie 30 bułeczek. 25 bułeczek z prostokąta i 5 bułeczek z resztek ciasta.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz