Morawskie słodkie bułeczki jak od babci

Przepis Morawskie słodkie bułeczki jak od babci

Dodał: NajKasia, 8.1.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Morawskie słodkie bułeczki jak od babci
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tradycyjne morawskie słodkie bułeczki. Gotowy przysmak!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Morawskie słodkie bułeczki jak od babci

Dodał: NajKasia, 8.1.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

30 gdrożdży
1 łyżkacukru
100 mlmleka
120 gmasła/margaryny
80 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
2 szt.żółtka
0,25 lśmietany kremówki
500 gmąki
1/2 łyżeczkisoli
1 szt.jajko do posmarowania

Nadzienie twarogowe:

250 gtłustego twarogu
1 szt.jajko
60 gcukru
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkimąki
50 grodzynek
starta skórka z 1 cytryny

Nadzienie z powideł:

100 gpowideł śliwkowych
2 łyżkirumu
1 łyżeczkacynamonu

Kruszonka:

40 gmąki
30 gcukru
30 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj składniki. Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem w garnku. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Miękkie masło wymieszaj drewnianą łyżką z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Śmietanę ubij na sztywną bitą śmietanę. Do miski daj mąkę, sól, dodaj wymieszane masło, zaczyn i ubitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj rękoma na gładkie ciasto co najmniej 5 minut i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 min.
  2. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i dodaj wymyte rodzynki. Powidła wymieszaj z rumem i dopraw cynamonem. Wyrób kruszonkę łącząc razem wszystkie składniki.
  3. Wyrośnięte ciasto ugnieć i rozwałkuj na płat o grubości około 5 mm. Pokrój na kwadraty (około 25 szt.).
  4. Do środka każdego kwadratu daj łyżeczkę nadzienia twarogowego i zawiń. Z kwadratów uformuj okrągłe bułeczki i ułóż na blaszce tak, aby łączenie było na dole. W środku każdej bułeczki zrób dołek. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem a dołeczki wypełnij nadzieniem z powideł.
  5. Posyp kruszonką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 20 minut.
  6. Są jak od babci. Bułeczki są doskonałe, ciasto jest miękkie nawet na drugi dzień, oczywiście jeśli jeszcze coś zostanie :) Smacznego.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj