SKŁADNIKI
Ciasto:
30 gdrożdży
1 łyżkacukru
100 mlmleka
120 gmasła/margaryny
80 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
2 szt.żółtka
0,25 lśmietany kremówki
500 gmąki
1/2 łyżeczkisoli
1 szt.jajko do posmarowania
Nadzienie twarogowe:
250 gtłustego twarogu
1 szt.jajko
60 gcukru
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkimąki
50 grodzynek
starta skórka z 1 cytryny
Nadzienie z powideł:
100 gpowideł śliwkowych
2 łyżkirumu
1 łyżeczkacynamonu
Kruszonka:
40 gmąki
30 gcukru
30 gmasła
- Przygotuj składniki. Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem w garnku. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Miękkie masło wymieszaj drewnianą łyżką z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Śmietanę ubij na sztywną bitą śmietanę. Do miski daj mąkę, sól, dodaj wymieszane masło, zaczyn i ubitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj rękoma na gładkie ciasto co najmniej 5 minut i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 min.
- Wyrośnięte ciasto ugnieć i rozwałkuj na płat o grubości około 5 mm. Pokrój na kwadraty (około 25 szt.).
- Są jak od babci. Bułeczki są doskonałe, ciasto jest miękkie nawet na drugi dzień, oczywiście jeśli jeszcze coś zostanie :) Smacznego.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Moravské koláče jako od babičky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Moravské koláče ako od babičky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Mährische Kolatschen wie von Oma an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Cseh lekváros-túrós kalács.
KOMENTARZE DO PRZEPISU