NajPrzepis.pl Morawskie słodkie bułeczki jak od babci
Morawskie słodkie bułeczki jak od babci
Przepis Morawskie słodkie bułeczki jak od babci
NajKasia    ·   8.1.2022

Morawskie słodkie bułeczki jak od babci

Tradycyjne morawskie słodkie bułeczki. Gotowy przysmak!

Składniki

Ciasto:

30 g
drożdży
1 łyżka
cukru
100 ml
mleka
120 g
masła/margaryny
80 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtka
0,25 l
śmietany kremówki
500 g
mąki
1/2 łyżeczki
soli
1 szt.
jajko do posmarowania

Nadzienie twarogowe:

250 g
tłustego twarogu
1 szt.
jajko
60 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
mąki
50 g
rodzynek
starta skórka z 1 cytryny

Nadzienie z powideł:

100 g
powideł śliwkowych
2 łyżki
rumu
1 łyżeczka
cynamonu

Kruszonka:

40 g
mąki
30 g
cukru
30 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj składniki. Drożdże wymieszaj z cukrem i letnim mlekiem w garnku. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Miękkie masło wymieszaj drewnianą łyżką z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Śmietanę ubij na sztywną bitą śmietanę. Do miski daj mąkę, sól, dodaj wymieszane masło, zaczyn i ubitą śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj rękoma na gładkie ciasto co najmniej 5 minut i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 45 min.
  2. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i dodaj wymyte rodzynki. Powidła wymieszaj z rumem i dopraw cynamonem. Wyrób kruszonkę łącząc razem wszystkie składniki.
  3. Wyrośnięte ciasto ugnieć i rozwałkuj na płat o grubości około 5 mm. Pokrój na kwadraty (około 25 szt.).
  4. Do środka każdego kwadratu daj łyżeczkę nadzienia twarogowego i zawiń. Z kwadratów uformuj okrągłe bułeczki i ułóż na blaszce tak, aby łączenie było na dole. W środku każdej bułeczki zrób dołek. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem a dołeczki wypełnij nadzieniem z powideł.
  5. Posyp kruszonką i pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 20 minut.
  6. Są jak od babci. Bułeczki są doskonałe, ciasto jest miękkie nawet na drugi dzień, oczywiście jeśli jeszcze coś zostanie :) Smacznego.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz