NajPrzepis.pl Miodownik z orzechami i czekoladą
Miodownik z orzechami i czekoladą
Przepis Miodownik z orzechami i czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczne miodowe ciasto, orzechowe nadzienie i polewa z czekolady. Lubisz miodownik? Ja go wręcz kocham. Mam problem, by pożegnać się z ostatnim kawałeczkiem więc zawsze robię to ciasto z podwójnej porcji składników. Nigdy się nie spodziewałam że jakieś ciasto będzie w stanie oczarować mnie tak bardzo jak miodownik robiony różnymi sposobami. Robiłam go już z orzeszkami i z migdałami i z mlekiem skondensowanym.

NajKasia    ·   8.3.2021

Miodownik z orzechami i czekoladą

Fantastyczne miodowe ciasto, orzechowe nadzienie i polewa z czekolady. Lubisz miodownik? Ja go wręcz kocham. Mam problem, by pożegnać się z ostatnim kawałeczkiem więc zawsze robię to ciasto z podwójnej porcji składników. Nigdy się nie spodziewałam że jakieś ciasto będzie w stanie oczarować mnie tak bardzo jak miodownik robiony różnymi sposobami. Robiłam go już z orzeszkami i z migdałami i z mlekiem skondensowanym.

Składniki

Ciasto:

1 szt.
jajek
150 g
cukru pudru
30 g
masło
1/2 łyżeczki
sody spożywczej
2 łyżki
miodu
3 łyżki
mleko
400 g
mąki
3 łyżki
kakao

Krem:

1 szt.
jajko
2 łyżki
mąki
100 g
cukru
300 ml
mleka
300 g
masła
mielone orzechy włoskie

Polewa:

50 g
czekolady
50 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki oprócz mąki i kakao wymieszaj w garnku i podgrzej na małym ogniu dopóki masa nie osiągnie bursztynowego koloru. Zdejmij z ognia, dodaj mąkę i kakao i wyrób gładkie ciasto, które podziel na 7 równych części. Każdą część rozwałkuj na płat o grubości około 4-5 mm i upiecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez kilka minut. Upieczone ciasta wyjmuj i wilgotną ściereczką usuwaj nadmiar mąki, która została na wierzchu. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Nadzienie:
    Jajko wymieszaj z cukrem, dodaj skrobię i stopniowo stale mieszając dolewaj mleko. Mieszaj dokładnie aby nie powstały grudki. Masę gotuj w kąpieli wodnej dopóki nie będzie gęsta. Masło utrzyj do osiągnięcia pianki i dodawaj po łyżeczce do ostygniętej masy.
  3. Polewa:
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem.
  4. Układanie warstw:
    Każdy płat posmaruj przygotowanym nadzieniem, posyp orzeszkami włoskimi i połóż na nim kolejny płat ciasta, na to znów nadzienie i mielone orzechy włoskie. Kontynuuj dopóki nie położysz ostatniego płatu ciasta. Po wierzchu polej polewą czekoladową.
  5. Krój ostrym nożem i podawaj. Smacznego :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz