NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Miodownik
Miodownik
Przepis Miodownik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.5.2021

Miodownik

To ciasto jest już u nas w domu pewnego rodzaju klasyką na święta lub na imprezy, gdy ktoś świętuje urodziny albo imieniny. Czy może w ogóle być coś lepszego niż to ciasto? Na pewno nic, może jeszcze ciasto ponczowe mogłoby z nim konkurować, ale to miodowe jest mimo wszystko odrobinę lepsze. Dwa miodowe ciasta, wewnątrz smaczny krem waniliowy a wierzch bogato posypany cukrem pudrem. Już tylko trzeba odrobinkę poczekać aby miodowe ciasta zmiękły i gotowe.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
50 g
masła
100 g
cukru pudru
1 łyżeczka
sody spożywczej
1 łyżka
miodu
2 szt.
jajek

Nadzienie:

1 l
mleka
3 łyżki
mąki
2 op.
budyniu waniliowego
1 op.
cukru waniliowego
150 g
cukru pudru
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, podziel ją na 2 części i rozwałkuj na stolnicy.
  2. Płaty ciasta upiecz na odwrotnej stronie blaszki do pieczenia w temperaturze 180 stopni aż będą złociste. Pieczenie nie trwa długo więc obserwuj piekarnik, aby płaty nie stwardniały.
  3. Ze składników na krem ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu mikserem zmiksuj razem z masłem aż do osiągnięcia gładkiego kremu.
  4. Krem nanieś na upieczony płat ciasta, przykryj drugim płatem i pozostaw w lodówce co najmniej na całą noc.
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem i możesz podawać.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz