Miodownik

Przepis Miodownik

Dodał: NajKasia, 12.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

To ciasto jest już u nas w domu pewnego rodzaju klasyką na święta lub na imprezy, gdy ktoś świętuje urodziny albo imieniny. Czy może w ogóle być coś lepszego niż to ciasto? Na pewno nic, może jeszcze ciasto ponczowe mogłoby z nim konkurować, ale to miodowe jest mimo wszystko odrobinę lepsze. Dwa miodowe ciasta, wewnątrz smaczny krem waniliowy a wierzch bogato posypany cukrem pudrem. Już tylko trzeba odrobinkę poczekać aby miodowe ciasta zmiękły i gotowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

300 gmąki
50 gmasła
100 gcukru pudru
1 łyżeczkasody spożywczej
1 łyżkamiodu
2 szt.jajek

Nadzienie:

1 lmleka
3 łyżkimąki
2 op.budyniu waniliowego
1 op.cukru waniliowego
150 gcukru pudru
250 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, podziel ją na 2 części i rozwałkuj na stolnicy.
  2. Płaty ciasta upiecz na odwrotnej stronie blaszki do pieczenia w temperaturze 180 stopni aż będą złociste. Pieczenie nie trwa długo więc obserwuj piekarnik, aby płaty nie stwardniały.
  3. Ze składników na krem ugotuj gęstą kaszę, którą pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu mikserem zmiksuj razem z masłem aż do osiągnięcia gładkiego kremu.
  4. Krem nanieś na upieczony płat ciasta, przykryj drugim płatem i pozostaw w lodówce co najmniej na całą noc.
  5. Przed podaniem posyp po wierzchu cukrem pudrem i możesz podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj