Miodowe rogaliki moczone w czekoladzie - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Miodowe rogaliki moczone w czekoladzie - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe, kruchutkie miodowe rogaliki moczone w czekoladzie. Tradycyjne świąteczne ciasteczka. Z moim przepisem ze zdjęciami na pewno dasz radę je zrobić. Popatrz na zdjęcia i bierz się do pracy. Po upieczeniu są co prawda trochę twardsze ale gdy postoją kilka dni to dosłownie rozpływają się na języku. Druga porcja będzie na Boże Narodzenie :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

50 gcukru
3 łyżkiwody
1/4 łyżeczkiprzyprawy kardamon
50 gmasła
1/4 łyżeczkisody
1 łyżeczkamielonego cynamonu
100 gciemnej czekolady
100 gmiodu
2 szt.goździków
3 szt.jajek
1/4 łyżeczkisoli
250 gmąki
5 mlkoniaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw ugotuj syrop. 3 łyżki wody i 50 g cukru połącz stale mieszając na małym ogniu. Gdy cukier jest już rozpuszczony odstaw i pozostaw aby trochę ostygło. Dopraw goździkami i kardamonem. Pozostaw na chwilę a potem wyjmij przyprawy.
  2. Białka jaj oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj miękkie masło oraz syrop i dokładnie wymieszaj łyżką.
  3. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąką, sól cynamon i sodę spożywczą. Dodaj masę z żółtek i wyrób sztywne ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce co najmniej na 1 godzinę.
  4. Po godzinie z ciasta zrób wałek, z którego odkrawaj cieńsze kółeczka. Z kółeczek formuj rogaliki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15 - 20 minut.
  6. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, do której dodaj koniak według własnych preferencji smakowych. Końce każdego upieczonego rogalika zamocz w czekoladzie.

 * białka odstaw do lodówki i wykorzystaj do innego ciasta.

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj