NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Pierniczki Miodowe kółeczka: Najsmaczniejsze świąteczne ciasteczka polane czekoladą
Miodowe kółeczka: Najsmaczniejsze świąteczne ciasteczka polane czekoladą
Przepis Miodowe kółeczka: Najsmaczniejsze świąteczne ciasteczka polane czekoladą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.12.2020

Miodowe kółeczka: Najsmaczniejsze świąteczne ciasteczka polane czekoladą

Żałuje, że nie przygotowałam ciasteczek z podwójnej porcji. Teraz patrzę tylko na kilka pozostałych kawałków, ponieważ moje dzieci przychodziły i brały je ze stołu jak tylko skończyłam robić ciasteczka. Z podstawowej porcji zrobisz 52 kółeczka o średnicy 4 cm.

40 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
cukru pudru
2 szt
jajka
2 łyżki
miodu
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100 g
masła
450 g
mąki tortowej

Nadzienie:

400 ml
mleka
2 łyżki
mąki z grubego przemiału
4 opakowania
cukru waniliowego
200 g
masła
cukier puder do smaku
czekolada na polewę
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i mikserem wyrób jednolite ciasto, które odstaw na chwilę na blat. Po chwili rozwałkuj ciasto na cieńszy płat, z którego wytnij kółka.
  2. Połóż kółka na papier do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 7 minut. Po upieczeniu zdejmij kółeczka z papieru i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Mleku wymieszaj z mąkę tortową i 4 opakowaniami cukru waniliowego. Ugotuj gęstą kaszę i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ubij masło z cukrem pudrem na piankę, stopniowo dodaj schłodzoną kaszę i ubij gładki krem, przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na kółeczka. Sklej razem i pozostaw do zastygnięcia.
  5. Po zastygnięciu zanurz w polewie czekoladowej. Ja czekam, aż czekolada zastygnie, a następnie wykonuję wzory za pomocą rękawa cukierniczego z małym otworem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz