Miodowa karkówka pieczona w piwie
Smaczne mięso nie tylko dla facetów. My, kobiety, również lubimy od czasu do czasu zjeść dobrej jakości mięsko, trochę pikantne ze smażoną słodką cebulką to ewidentnie pyszne danie. Dziś podałam do tego puree ziemniaczane z cebulką i podsmażonym boczkiem, ale równie dobrze możesz wybrać inny dodatek, na przykład knedliki albo klasyczny ryż. A po takim świetnym obiedzie biorę się za deser. Postanowiłam upiec makowiec i orzechowiec. Będą na jutro na drugie śniadanie.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
SKŁADNIKI
4 plastrykarkówki z kością
3 szt.cebuli
2 łyżkipłynnego miodu
2 łyżkisosu Teriyaki
2 łyżkimusztardy dijon
50 mloliwy z oliwek
4 ząbkiczosnku
2 łyżkiketchupu
drobno pokrojona papryczka chili
do smakuświeżo mielony pieprz
250 mljasnego piwa
do smakusól
- Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce, w której potem mięso będzie się marynować przez całą noc.
- Plastry karkówki umyj, osusz ale nie rozbijaj tłuczkiem. Włóż do marynaty do mięsa i porządnie wetrzyj ją w mięso. Zamknij pojemnik i pozostaw do rana w lodówce.
- Cebulę pokrój w półksiężyce albo w kółeczka, połowę włóż do naczynia żaroodpornego, włóż mięso, posyp resztą cebuli, podlej częścią piwa i włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.
- Piecz około 40 minut, od czasu do czasu podlewaj piwkiem.
- Potem zdejmij pokrywkę i dopiekaj aby osiągnęło kolor przez kolejne około 20 minut. Dosól do smaku.
- Podawaj z dowolnie przygotowanymi ziemniakami. My do tego jedliśmy puree ziemniaczane.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Medová krkovička pečená v pivu.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Medová krkovička pečená v pive.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Honig-Nackenkoteletts in Bier gegart an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Sörben sült mézes tarja.
KOMENTARZE DO PRZEPISU