NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Miodowa karkówka pieczona w piwie
Miodowa karkówka pieczona w piwie
Przepis Miodowa karkówka pieczona w piwie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Miodowa karkówka pieczona w piwie. Podawaj ją z dowolnymi ziemniakami. My ją jedliśmy z puree ziemniaczanym.

NajKasia    ·   20.9.2022

Miodowa karkówka pieczona w piwie

Miodowa karkówka pieczona w piwie. Podawaj ją z dowolnymi ziemniakami. My ją jedliśmy z puree ziemniaczanym.

Składniki

Składniki:

4 plastry
karkówki z kością
3 szt.
cebuli
2 łyżki
płynnego miodu
2 łyżki
sosu Teriyaki
2 łyżki
musztardy dijon
50 ml
oliwy z oliwek
4 ząbki
czosnku
2 łyżki
ketchupu
250 ml
jasnego piwa, na przykład Budvar
papryczka chili drobno pokrojona
świeżo mielony pieprz
sól do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w misce, w której następnie mięso będzie się marynować przez całą noc. Plastry karkówki umyj, osusz i rozbij tłuczkiem. Włóż do marynaty i porządnie wetrzyj ją w mięso. Zamknij pojemnik i zostaw do następnego dnia w lodówce.
  2. Cebulę pokrój na połówki albo na plasterki, połowę włóż do naczynia żaroodpornego, włóż mięso, posyp pozostałą cebulą, podlej częścią piwa, przykryj pokrywką i daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz przez około 40 minut, na bieżąco podlewaj piwkiem.
  3. Potem zdejmij pokrywkę i dopiekaj aby nabrało kolorów, przez kolejne około 20 minut. Dosól do smaku.
  4. Podawaj z dowolnymi ziemniakami. My jedliśmy to z puree ziemniaczanym.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz