Miód z mniszka lekarskiego - dawny przepis naszych babć

Miód z mniszka lekarskiego - dawny przepis naszych babć

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie: Porady i wskazówki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już nasi dziadkowie wiedzieli, że mniszek lekarski jest leczniczą rośliną, używali kwiatów, łodyżek a nawet korzeni. Przygotowywali z niego różne smaczne rzeczy jak na przykład ten miód. Mam przepis, który ma ponad sto lat, jeszcze od babci mojej babci, wtedy oczywiście nie dawano do niego cytryny. Cytrynę dodałam do tego przepisu sama. Oczywiście trzeba zwrócić uwagę na to, aby cytryna nie była opryskiwana chemiczne. Obecnie można w sklepach kupić bio cytryny bez oprysków chemicznych. Są co prawda droższe, ale co zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie: Porady i wskazówki

SKŁADNIKI

500 szt.rozkwitniętych kwiatów mniszka lekarskiego
2 litrywody
2 kgcukru kryształ
2 szt.cytryn nie pryskanych chemicznie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kwiaty zbieraj na ogrodzie, w miejscu gdzie nie chodzą zwierzęta i nie jeżdżą auta.
  2. Szybko je przemyj wodą aby nie tworzył się pyłek. Daj do garnka, dodaj wodę i pokrojone cytryny. Gotuj 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia i daj do chłodnego pomieszczenia na 24 godziny. Ja musiałam to dać do lodówki.
  3. Potom przecedź przez gazę, porządnie wyciśnij, daj do garnka i dodaj cukier.
  4. Gotuj 1/2 godziny na dużym ogniu, ale uważaj, aby miód nie wykipiał ... następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 60 minut na średnim ogniu.
  5. Gotowy miód jest trochę rzadszy. Wlej go do słoików. Z podanej ilości składników otrzymasz 6 - 7 słoiczków po majonezie /30 ml/, mniej więcej 2 litry miodu ...
  6. Jest doskonały do herbaty, na chleb, do pieczenia... Pycha :)
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj