Miód z bzu

Przepis Miód z bzu

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Domowy miód przygotowany z kwiatów czarnego bzu. Nadaje się do słodzenia herbaty.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

40 szt.dużych kwiatów bzu (średnica jednego kwiatu około 12 cm)
1 lwody
3 szt.cytryny
1 kgcukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Zebrane kwiaty bzu oczyść z zanieczyszczeń i owadów (kwiaty najlepiej jest zbierać w opuszczonym miejscu, gdzie nie jeżdżą samochody). Usuń duże łodygi i włóż kwiaty do garnka (jeśli masz mniejsze kwiaty to użyj więcej niż 40 szt.). Zalej wodą, dodaj sok z trzech cytryn i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  2. Po 10 minutach odstaw i pozostaw na noc. Następnego dnia kwiaty odciśnij rękoma, przecedź, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu co najmniej półtorej godziny, ewentualnie jeśli chcesz mieć gęstszy miód, gotuj dłużej.
  3. Z podanej porcji otrzymasz 2-3 słoiki o pojemności 700 ml - zależy od gęstości miodu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj