NajPrzepis.pl Miód z bzu
Miód z bzu
Przepis Miód z bzu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.5.2021

Miód z bzu

Domowy miód przygotowany z kwiatów czarnego bzu. Nadaje się do słodzenia herbaty.

Składniki

Będziemy potrzebować:

40 szt.
dużych kwiatów bzu (średnica jednego kwiatu około 12 cm)
1 l
wody
3 szt.
cytryny
1 kg
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zebrane kwiaty bzu oczyść z zanieczyszczeń i owadów (kwiaty najlepiej jest zbierać w opuszczonym miejscu, gdzie nie jeżdżą samochody). Usuń duże łodygi i włóż kwiaty do garnka (jeśli masz mniejsze kwiaty to użyj więcej niż 40 szt.). Zalej wodą, dodaj sok z trzech cytryn i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  2. Po 10 minutach odstaw i pozostaw na noc. Następnego dnia kwiaty odciśnij rękoma, przecedź, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu co najmniej półtorej godziny, ewentualnie jeśli chcesz mieć gęstszy miód, gotuj dłużej.
  3. Z podanej porcji otrzymasz 2-3 słoiki o pojemności 700 ml - zależy od gęstości miodu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz