NajPrzepis.pl Miód miętowy
Miód miętowy
Przepis Miód miętowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.9.2021

Miód miętowy

Proste, szybkie a przy tym ekstremalnie smaczne. Jeśli lubisz miętę to koniecznie spróbuj. Idealnie nadaje się do herbaty i do domowych lemoniad.

20 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
świeżych listków mięty
2 l
wody
2 szt.
cytryny
2 kg
cukru kryształ
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Listki bez ogonków "wypierz" pod bieżącą wodą.
  2. Włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj umyte cytryny pokrojone na plasterki i gotuj przez 15 minut, odcedź przez gesty durszlak lub przez płótno do czystego garnka.
  3. Do soku dodaj cukier i od czasu do czasu mieszając gotuj, aż miód zacznie gęstnieć.
  4. Im dłużej gotujesz miód, tym bardziej gęsty będzie.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz