NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Mini torciki z orzechowym nadzieniem
Mini torciki z orzechowym nadzieniem
Przepis Mini torciki z orzechowym nadzieniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.11.2021

Mini torciki z orzechowym nadzieniem

Czy Ty również masz takie słodkości, których nie może zabraknąć na świątecznym stole? U nas są to między innymi mini torciki. Nadziewam je nadzieniem orzechowym - mielone orzechy mieszam z domowym dżemem morelowym. Wierzch zanurzam w czekoladzie, kładę połówkę orzecha włoskiego i pozostawiam aby stężało.

30 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki
150 g
masło
150 g
cukier puder
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
żółtek
5 łyżki
rumu
400 g
mąki
szczypta
soli
1 małe op.
proszku do pieczenia

Ponadto:

marmolada morelowa
mielone orzechy
czekolada
całe orzechy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób jednolitą masę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Rum dodawaj stopniowo, ilość zależy od wielkości żółtek i jakości mąki. Ciasto powinno być zwarte i nie może się kruszyć.
  2. Ciasto rozwałkuj na cienki płat i wykrawaj kółeczka, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 7 minut.
  3. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i napełnij nadzieniem - mielone orzechy wymieszaj z marmoladą morelową.
  4. Wierzch zanurz w polewie czekoladowej i połóż na tym orzeszek.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz