Mini strucle z jogurtu naturalnego z makowym nadzieniem

Przepis Mini strucle z jogurtu naturalnego z makowym nadzieniem

Dodał: NajKasia, 17.5.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto jest mięciutkie nawet na drugi dzień a podczas pracy w ogóle się nie lepi. Do ciasta dodaję jogurt naturalny, ewentualnie śmietanę, dzięki czemu ciasto jest o wiele bardziej elastyczne a po upieczeniu jest znacznie miększe niż pozostałe ciasta drożdżowe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.5.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 kgmąki
200 gcukru
200 mloleju
100 mljogurtu naturalnego
2 szt.białek
450 mlletniego mleka
1 szt.cytryna - skórka
42 gświeżych drożdży
2 łyżeczkisoli

Nadzienie:

500 gmielonego maku
200 gcukru trzcinowego
1 op.cukru waniliowego
300 mlmleka
do smakuskórka z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W klasyczny sposób przygotuj ciasto drożdżowe. Najpierw przygotuj zaczyn - w odrobinie ciepłego mleka rozpuść łyżeczkę cukru, dodaj drożdże i odstaw aby powstał zaczyn. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładką kulkę ciasta, którą pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  2. Po godzinie ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na cieńszy płat i posmaruj przygotowanym nadzieniem makowym - mak wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i zalej ciepłym mlekiem. Jeśli chcesz to możesz doprawić do smaku skórką z cytryny.
  3. Ciasto posmarowane nadzieniem zwiń i pokrój na małe strudle, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około pół godziny. Przed pieczeniem wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj