NajPrzepis.pl Mini beza pavlova z bitą śmietaną
Mini beza pavlova z bitą śmietaną
Przepis Mini beza pavlova z bitą śmietaną
NajKasia    ·   14.6.2021

Mini beza pavlova z bitą śmietaną

Upiekłam je dla koleżanki na imprezę i odniosły wielki sukces. Dobrze, że zdążyłam zrobić tych kilka zdjęć, to mogę Wam dać przepis. Nie bój się, choć wydaje się to być skomplikowane, to w rzeczywistości wcale tak nie jest :) Ozdobiłam je czekoladą, którą lałam na folię bąbelkową. Gdzieś w internecie widziałam instrukcję, jak to zrobić więc spróbowałam. Efekt był na szóstkę.

Składniki

Podstawa:

4 szt.
białek
200 g
cukru
1 łyżeczka
octu
1 łyżka
skrobi kukurydzianej

Krem:

250 ml
roślinnej bitej śmietany
2 łyżki
kakao
cukier do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ja ubijam w kąpieli wodnej aby piana była dobrze sztywna a cukier rozpuszczony.
  2. Potem wyjmij z kąpieli wodnej i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Masę daj do rękawa cukierniczego ze ściętą końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj kółeczka o średnicy około 5 - 6 cm tak, aby w środku były puste - mniej więcej 3 poziomy.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni, po włożeniu blaszki zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz do 130 stopni i piecz 75 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika a po pieczeniu najlepiej pozostaw bezy w piekarniku aby ostygły.
  4. Napełnij paryską bitą śmietaną i ozdób według własnej fantazji albo tak jak ja, do śmietany dodaj kakao i cukier.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz