Migdałowe kwadraciki z polewą likierową

Przepis Migdałowe kwadraciki z polewą likierową
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Kwadraciki, serduszka, owale, koniczynki, gwiazdki, choinki to podstawowe kształty świątecznych ciasteczek, których nie może u nas w domu zabraknąć na stole. Oczywiście każdy zdobi je tak jak chce, możesz użyć domowej polewy cytrynowej, polewy likierowej tak jak w przepisie albo ozdobić je tylko rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

200 gmąki
100 gstartych obranych migdałów
75 gcukru pudru
1 opakowaniecukru waniliowego
75 gmasła
2 szt.jajka
szczyptasoli

Krem:

100 gmasła
1 łyżeczkacukru pudru
100 gmleka skondensowanego
do smakulikier migdałowy

Polewa:

cukier puder
białko
likier migdałowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze składników na ciasto zrób kuleczkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Potem wyjmij ciasto, rozwiń z folii i rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrój kwadraciki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 9 minut.
  2. Upieczone sklej kremem - masło utrzyj z łyżką cukru, dodaj skarmelizowane mleko skondensowane i likier migdałowy do smaku.
  3. Wierzch polej polewą - mikserem utrzyj białka z cukrem i likierem migdałowym na jednolitą gęstą polewę.
  4. Ozdób według własnej fantazji, ja zdobiłam marcepanowym kwiatkiem.

Mój blog:  Sladkosti

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj