NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Migdałowe kwadraciki z polewą likierową
Migdałowe kwadraciki z polewą likierową
Przepis Migdałowe kwadraciki z polewą likierową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.11.2021

Migdałowe kwadraciki z polewą likierową

Kwadraciki, serduszka, owale, koniczynki, gwiazdki, choinki to podstawowe kształty świątecznych ciasteczek, których nie może u nas w domu zabraknąć na stole. Oczywiście każdy zdobi je tak jak chce, możesz użyć domowej polewy cytrynowej, polewy likierowej tak jak w przepisie albo ozdobić je tylko rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

40 min.
Przygotowanie
9 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
mąki
100 g
startych obranych migdałów
75 g
cukru pudru
1 opakowanie
cukru waniliowego
75 g
masła
2 szt.
jajka
szczypta
soli

Krem:

100 g
masła
1 łyżeczka
cukru pudru
100 g
mleka skondensowanego
do smaku
likier migdałowy

Polewa:

cukier puder
białko
likier migdałowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kuleczkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw co najmniej na godzinę do lodówki. Potem wyjmij ciasto, rozwiń z folii i rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrój kwadraciki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 9 minut.
  2. Upieczone sklej kremem - masło utrzyj z łyżką cukru, dodaj skarmelizowane mleko skondensowane i likier migdałowy do smaku.
  3. Wierzch polej polewą - mikserem utrzyj białka z cukrem i likierem migdałowym na jednolitą gęstą polewę.
  4. Ozdób według własnej fantazji, ja zdobiłam marcepanowym kwiatkiem.

Mój blog:  Sladkosti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz