Mięso wołowe z sosem

Przepis Mięso wołowe z sosem

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Niedawno oglądałam w telewizji program, w którym rozmawiano między innymi o wołowinie. Mówiono tam, że w ostatnich latach spadła konsumpcja mięsa wołowego więc zdecydowałam się poprawić te statystyki i przygotowałam na obiad wołowinę z sosem. Ja dość często przyczyniam się do poprawy tej statystyki bo lubię mięso wołowe na wiele różnych sposobów. Nie zapominajcie, że najlepiej jest użyć czerwonego mięsa z małych domowych hodowli, ale wiem, że w obecnych czasach takie mięso jest bardzo drogie, dlatego częściej sięgamy po mięso z marketu. Zawsze sprawdzaj wtedy datę przydatności do spożycia i przed rozpoczęciem gotowania dokładnie umyj mięso pod ciepłą bieżącą wodą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

500 gmięsa wołowego (udziec, łopatka...)
1 szt.cebula
kawałekpietruszki
kawałekselera
1 szt.marchewka
50 gboczku
1 łyżkaprzecieru pomidorowego
2 łyżeczkicukru
1 łyżkasmalcu
2 szt.listki laurowe
2 ziarenkajałowca
4 ziarenkaziela angielskiego
do smakuczarny i biały pieprz (cały)
1/2 łyżeczkitymianku
1 łyżeczkaoregano
do smakusól
według potrzebwywar wołowy
2 łyżeczkisoku z cytryny
200 ml30% śmietany kremówki
1 łyżkamąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W garnku rozpuść smalec, dodaj pokrojony w kostkę boczek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż aż będzie ciemna.
  2. Mięso pokrój na większe kostki, posól i przez 10 minut podsmażaj stale mieszając. Dodaj wszystkie przyprawy wcześniej rozdrobnione w moździerzu. Dodaj przecier pomidorowy oraz cukier i ponownie około 5 minut podsmażaj.
  3. Podlej wywarem i duś aż mięso będzie miękkie. W trakcie duszenia w zależności od potrzeb dolewaj wywaru.
  4. Wyjmij miękkie mięso a sok z niego wraz z warzywami i boczkiem zmiksuj.
  5. Śmietanę kremówkę wymieszaj z mąką i dodaj do zmiksowanego sosu. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą, ewentualnie cukrem. Następnie sos przecedź jeszcze przez drobne sitko.
  6. Włóż z powrotem mięso i podgrzej.
  7. Podawaj z knedlikami drożdżowymi lub ziemniaczanymi.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj