Mięso wieprzowe w sosie curry

Przepis Mięso wieprzowe w sosie curry

Dodał: NajKasia, 18.7.2014

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mięsko bardzo smaczne, nadaje się na niedzielny obiad.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.7.2014

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:

1 kgszynki wieprzowej
2 szt.cebuli
5 łyżeksoku pomidorowego
1 łyżeczkaprzyprawy curry
3 ząbkiczosnku
1 łyżeczkamielonego kminku
trochępapryki chilli
trochępieprzu
trochęsoli
trochęmąki
trochęoleju
1 kgziemniaków
50 gmasła
200 mlgorącego mleka
sól do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój na 10 plastrów, delikatnie rozbij tłuczkiem, posól, popieprz, posyp mąką. Na patelni rozgrzej olej i przygotowane kawałki mięsa podsmaż z obu stron.
  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż w wytopionym tłuszczu. Dodaj podsmażone plastry mięsa, przyprawę curry, kminek, sok pomidorowy, wyciśnięty czosnek, podlej gorącą wodą lub wywarem. Dopraw solą, pieprzem i vegetą. W zależności do potrzeb podlej jeszcze wodą, wymieszaj aby mięso się nie przypaliło. Przykryte duś aż będzie miękkie.
  3. Sosu nie trzeba zagęszczać, wystarczy mąka,w której było obtoczone mięso.
  4. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z łyżeczką soli. Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieć, dodaj masło, dodaj gorące mleko i sól i zrób z ziemniaków puree.
  5. Mięso podawaj z puree ziemniaczanym i z sałatą. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Blazena Sadovska

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj