NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Mięso wieprzowe w sosie curry
Mięso wieprzowe w sosie curry
Przepis Mięso wieprzowe w sosie curry
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.7.2014

Mięso wieprzowe w sosie curry

Mięsko bardzo smaczne, nadaje się na niedzielny obiad.

Składniki

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:

1 kg
szynki wieprzowej
2 szt.
cebuli
5 łyżek
soku pomidorowego
1 łyżeczka
przyprawy curry
3 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
mielonego kminku
trochę
papryki chilli
trochę
pieprzu
trochę
soli
trochę
mąki
trochę
oleju
1 kg
ziemniaków
50 g
masła
200 ml
gorącego mleka
sól do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój na 10 plastrów, delikatnie rozbij tłuczkiem, posól, popieprz, posyp mąką. Na patelni rozgrzej olej i przygotowane kawałki mięsa podsmaż z obu stron.
  2. Cebulę pokrój drobno i podsmaż w wytopionym tłuszczu. Dodaj podsmażone plastry mięsa, przyprawę curry, kminek, sok pomidorowy, wyciśnięty czosnek, podlej gorącą wodą lub wywarem. Dopraw solą, pieprzem i vegetą. W zależności do potrzeb podlej jeszcze wodą, wymieszaj aby mięso się nie przypaliło. Przykryte duś aż będzie miękkie.
  3. Sosu nie trzeba zagęszczać, wystarczy mąka,w której było obtoczone mięso.
  4. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z łyżeczką soli. Jeszcze gorące ziemniaki rozgnieć, dodaj masło, dodaj gorące mleko i sól i zrób z ziemniaków puree.
  5. Mięso podawaj z puree ziemniaczanym i z sałatą. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej kucharki - Blazena Sadovska

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz