NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Mięso wieprzowe w marynacie
Mięso wieprzowe w marynacie
Przepis Mięso wieprzowe w marynacie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.7.2022

Mięso wieprzowe w marynacie

Świetny wybór na obiad! Nie ważne czy na poniedziałek, na wtorek, na środę czy na niedzielę, to jedzenie sprawi prawdziwą przyjemność Waszym żołądkom.

Składniki

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI:

10 plastrów
pieczeni wołowej
250 ml
oleju
1 szt.
duża cebula
4 ząbki
czosnku
1 łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka
przyprawy
do smaku sól
1 łyżka
skrobi ziemniaczanej

DODATKI:

1 kg
ziemniaków
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Marynata: do pojemnika wlej olej, dodaj 4 ząbki wyciśniętego czosnku, paprykę, przyprawę gyros, skrobię ziemniaczaną, sól do smaku i wymieszaj.
  2. Mięso rozbij tłuczkiem i stopniowo zamaczaj w marynacie. Ułóż je w pojemniku jedno na drugim, przykryj pokrywką i odstaw w zimnym miejscu do następnego dnia.
  3. Zlej olej, na patelni rozgrzej i podsmaż każdy kawałek mięsa z obu stron. Włóż do naczynia żaroodpornego, każdą warstwę posyp pokrojoną cebulą, zalej pozostałą marynatą, wytopionym tłuszczem i wodą po powierzchni mięsa.
  4. Pieczy przykryte w rozgrzanym piekarniku aż będzie miękkie. Temperatura 200 ° C. Część wody odparuje, sos w razie potrzeb możesz jeszcze zagęścić skrobią ziemniaczaną lub dosolić do smaku.
  5. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i z warzywami. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Blazena Sadovska

 

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz