NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Mięso drobiowe z warzywami w stylu chińskiej restauracji
Mięso drobiowe z warzywami w stylu chińskiej restauracji
Przepis Mięso drobiowe z warzywami w stylu chińskiej restauracji
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.5.2023

Mięso drobiowe z warzywami w stylu chińskiej restauracji

Na talerzu podawaj z ryżem jaśminowym. Danie jest smaczne a jeśli lubisz chińską kuchnię to z pewnością docenisz smak sosu.

Składniki

Podstawa:

500 g
piersi z kurczaka
5 szt.
marchwi
1 szt.
żółtej papryki
1 szt.
czerwonej papryki
2 szt.
selera naciowego
1 szt.
czerwonej cebuli
3 szt.
pieczarek portobello
2 łyżeczki
przyprawy curry
2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej

Sos:

2 łyżki
octu
400 ml
zimnej wody
4 łyżki
sosu sojowego
2 łyżeczki
cukru
4 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej
do smaku
sól, pieprz

Dodatek:

ryż jaśminowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Mięso daj do miski, dodaj przyprawę curry oraz skrobię ziemniaczaną i porządnie wymieszaj.
  2. Oczyszczoną marchew i paprykę pokrój w cienkie paseczki, czerwoną cebulę pokrój w półksiężyce, seler naciowy pokrój na małe kawałki a pieczarki na większe kawałki.
  3. Na rozgrzanej patelni podgrzej olej i podsmaż mięso. Gdy mięso jest już podsmażone wyjmij je na talerz i do wytopionego tłuszczu dodaj pokrojone warzywa. Podsmażaj krótko aby marchew nie była zbyt miękka.
  4. W misce wymieszaj wszystkie składniki na sos i zalej nim warzywa. Zaczekaj aż się zagotuje, dodaj mięso i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na talerzu podawaj z ryżem jaśminowym. Danie jest smaczne a jeśli lubisz chińską kuchnię to z pewnością docenisz smak sosu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz