Mięso drobiowe w stylu chińskim podawane z ryżem

Przepis Mięso drobiowe w stylu chińskim podawane z ryżem

Dodał: NajKasia, 27.9.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli ktoś lubi chińską kuchnię to z pewnością będzie mu smakowało to danie. Mięso drobiowe w stylu chińskim podawane z ryżem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.9.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

400 gpiersi z kurczaka
1 szt.cebula
1/2 szt.większej czerwonej papryki
20 gorzeszków ziemnych - jeśli ktoś je lubi
2 szt.żółtek
1 szt.por
garśćsuszonych lub świeżych grzybów
1/2 szt.kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
1 łyżkaskrobi ziemniaczanej
granulowany czosnek
pieprz, sól, mielona papryka
5 łyżeksosu sojowego
2 łyżkisosu worcestershire
100 mloleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw do średniej wielkości miski wsyp skrobię ziemniaczaną, trochę pieprzu i granulowanego czosnku, następnie dodaj pół łyżki wody (nie więcej) i zrób masę, do której dodaj jeszcze dwa żółtka. Następnie pokrój piersi z kurczaka w paseczki i włóż do tej miski i pozostaw na 5 minut.
  2. Rozgrzej jak najbardziej cały olej na patelni wok a następnie włóż mięso i podsmaż przez 8 minut ale przez pierwsze 3 minuty stale mieszaj, aby mięso się nie skleiło.
  3. Następnie mięso wyjmij do miski i odstaw na bok. Większą połowę oleju zabierz a na reszcie podsmaż pokrojoną w cienkie paseczki cebulę, pokrojony por, czerwoną paprykę, grzyby, dodaj trochę mielonej papryki, granulowanego czosnku (orzechy ziemne) oraz dolej około 100 ml wody i duś pod przykrywką przez około 10 minut.
  4. Zupełnie na koniec dodaj mięso, sos sojowy i sos worcestershire, do smaku dosól, dodaj kapustę pekińską (dodajemy na końcu aby była chrupiąca) lekko podgrzej i odstaw z ognia. Serwuj z gotowanym ryżem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj