NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Mięsno kapuściane bomby zapiekane z puree ziemniaczanym i tartym serem
Mięsno kapuściane bomby zapiekane z puree ziemniaczanym i tartym serem
Przepis Mięsno kapuściane bomby zapiekane z puree ziemniaczanym i tartym serem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.1.2022

Mięsno kapuściane bomby zapiekane z puree ziemniaczanym i tartym serem

Doskonały obiad, który musiałam wypróbować. Przepis trochę zmodyfikowałam i całej rodzinie bardzo smakowało. Na pewno spróbuję to przygotować ponownie.

55 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
4 szt.
ziemniaków
do smaku
natka pietruszki
1 szt.
serek topiony
do smaku
sól
do smaku
pieprz czarny
do smaku
kminek
do smaku
czerwona mielona papryka
do smaku
kurkuma
250 g
mielone mięso wieprzowe
1 szt.
cebula
1/2 szt.
kapusta
2 ząbki
czosnku
2 szt.
jajek
4 łyżki
oliwy z oliwek

Ponadto:

2 łyżki
przecieru pomidorowego
1 kubek
wody
250 g
mozzarella
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Kapustę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do kapusty dodaj mięso mielone, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, mieloną paprykę, kminek i kurkumę.
  3. Wszystko razem dokładnie wymieszaj a na koniec dodaj również jajka.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne, które wysmaruj olejem i ułóż w nim mięsne klopsiki. Klopsiki zapiekaj w piekarniku (250 stopni przez około 20 minut).
  5. Ziemniaki obierz i rozgnieć. Dodaj sól, pieprz, trochę mielonego kminku i posiekaną natkę z pietruszki. Dodaj startą mozzarelę i serek topiony. Wymieszaj i nałóż na klopsiki.
  6. Polej sosem pomidorowym (przecier pomidorowy wymieszaj z wodą).
  7. Wierzch jeszcze posyp tartą mozzarellą i zapiecz w piekarniku.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz