SKŁADNIKI
1 kgmąki
300 mlmleka
300 mlwody
100 mloleju roślinnego
1 kostkadrożdży
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
do posmarowaniajajko
- Najpierw przygotuj zaczyn. Trochę mleka podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Odstaw.
- Następnie podziel ciasto na 32 takie same części, z połowy przygotuj rogaliki a z połowy bułeczki. Rogaliki przygotuj w ten sposób, że każdy kawałek rozwałkuj na trójkąt, od szerszej strony zroluj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przygotuj w ten sposób, że w rękach uformuj kulkę, ułóż ją na blaszce i pozostaw do wyrośnięcia (zarówno rogaliki jak i bułki) przez około pół godziny.
- Potem piecz je we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Przed pieczeniem nie zapomnij aby wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionkami.
- Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut - obserwuj, kieruj się własnym piekarnikiem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Měkké domácí rohlíky a housky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Mäkké domáce rožky a žemle.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Házi kifli, zsömi.
KOMENTARZE DO PRZEPISU