Miękkie domowe rogaliki i bułeczki

Przepis Miękkie domowe rogaliki i bułeczki

Dodał: NajKasia, 21.4.2022

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Miękkie domowe rogaliki i bułeczki
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie chciało mi się iść do sklepu więc musiałam pójść do kuchni by przygotować pachnące domowe pieczywo. Zrobiłam w domu rogaliki i bułeczki, które smakowały świetnie. Koniecznie spróbuj. Były mięciutkie również na drugi dzień.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Miękkie domowe rogaliki i bułeczki

Dodał: NajKasia, 21.4.2022

Kategorie: Śniadanie, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1 kgmąki
300 mlmleka
300 mlwody
100 mloleju roślinnego
1 kostkadrożdży
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
do posmarowaniajajko

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. Trochę mleka podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Odstaw.
  2. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj gotowy zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości.
  3. Następnie podziel ciasto na 32 takie same części, z połowy przygotuj rogaliki a z połowy bułeczki. Rogaliki przygotuj w ten sposób, że każdy kawałek rozwałkuj na trójkąt, od szerszej strony zroluj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przygotuj w ten sposób, że w rękach uformuj kulkę, ułóż ją na blaszce i pozostaw do wyrośnięcia (zarówno rogaliki jak i bułki) przez około pół godziny.
  4. Potem piecz je we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Przed pieczeniem nie zapomnij aby wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionkami.
  5. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut - obserwuj, kieruj się własnym piekarnikiem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj