NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Miękkie domowe rogaliki i bułeczki
Miękkie domowe rogaliki i bułeczki
Przepis Miękkie domowe rogaliki i bułeczki
NajKasia    ·   21.4.2022

Miękkie domowe rogaliki i bułeczki

Nie chciało mi się iść do sklepu więc musiałam pójść do kuchni by przygotować pachnące domowe pieczywo. Zrobiłam w domu rogaliki i bułeczki, które smakowały świetnie. Koniecznie spróbuj. Były mięciutkie również na drugi dzień.

110 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
mąki
300 ml
mleka
300 ml
wody
100 ml
oleju roślinnego
1 kostka
drożdży
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
cukru
do posmarowania
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj zaczyn. Trochę mleka podgrzej, dodaj łyżeczkę cukru i drożdże. Odstaw.
  2. Pozostałe składniki daj do miski, dodaj gotowy zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić. Pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości.
  3. Następnie podziel ciasto na 32 takie same części, z połowy przygotuj rogaliki a z połowy bułeczki. Rogaliki przygotuj w ten sposób, że każdy kawałek rozwałkuj na trójkąt, od szerszej strony zroluj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przygotuj w ten sposób, że w rękach uformuj kulkę, ułóż ją na blaszce i pozostaw do wyrośnięcia (zarówno rogaliki jak i bułki) przez około pół godziny.
  4. Potem piecz je we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Przed pieczeniem nie zapomnij aby wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionkami.
  5. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut - obserwuj, kieruj się własnym piekarnikiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz