Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)

Przepis Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)

Dodał: NajKasia, 6.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W ten weekend planowałam upiec morawskie bułeczki. Znalazłam fantastyczny przepis na najbardziej delikatne bułeczki jakie kiedykolwiek piekłam. Były naprawdę delikatne jak piórko a przede wszystkim bardzo smaczne. Moje córki je doceniły. Wieczorem zostało już tylko kilka sztuk.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.2.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

30 gświeżych drożdży
1 łyżkacukru
100 mlmleka
120 gmasła
80 gcukru pudru
1 op.cukru wnailiowego
2 szt.żółtek
250 mlśmietany kremówki
500 gmąki
1/2 łyżeczkisoli
1 szt.jajko do posmarowania

Nadzienie twarogowe:

250 gtwarogu
1 szt.jajko
50 gcukru
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkimąki
50 grodzynek
1 szt.cytryna - skórka
powidła lub dżem na wierzch

Kruszonka:

30 gcukru
30 gmasła
40 gmąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj ciasto. Mleko podgrzej, dodaj łyżkę cukru i świeże drożdże. Odstaw na bok aby powstał zaczyn.
  2. Potem dodaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, ubitą śmietanę kremówkę, sól i mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  3. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i startą skórką z cytryny. Jeśli chcesz możesz również dodać rodzynki.
  4. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na grubszy płat, który pokrój na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie twarogowe i zamknij kwadrat. Zrób kulkę, którą połóż na blaszce wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W kulce zrób dołek, posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż powidła lub dżem.
  6. Wierzch posyp kruszonką i bułeczki pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Potem włóż je do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj