Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)
W ten weekend planowałam upiec morawskie bułeczki. Znalazłam fantastyczny przepis na najbardziej delikatne bułeczki jakie kiedykolwiek piekłam. Były naprawdę delikatne jak piórko a przede wszystkim bardzo smaczne. Moje córki je doceniły. Wieczorem zostało już tylko kilka sztuk.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
30 gświeżych drożdży
1 łyżkacukru
100 mlmleka
120 gmasła
80 gcukru pudru
1 op.cukru wnailiowego
2 szt.żółtek
250 mlśmietany kremówki
500 gmąki
1/2 łyżeczkisoli
1 szt.jajko do posmarowania
Nadzienie twarogowe:
250 gtwarogu
1 szt.jajko
50 gcukru
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkimąki
50 grodzynek
1 szt.cytryna - skórka
powidła lub dżem na wierzch
Kruszonka:
30 gcukru
30 gmasła
40 gmąki
- W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na grubszy płat, który pokrój na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie twarogowe i zamknij kwadrat. Zrób kulkę, którą połóż na blaszce wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W kulce zrób dołek, posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż powidła lub dżem.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Měkkoučké moravské koláče jako od babičky (těsto ze šlehačkové smetany).
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Mäkkučké moravské koláče ako od babičky (cesto zo šľahačkovej smotany).
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Traditionelle mährische Kolatschen (tschechisches gefülltes Kleingebäck) an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Puha Morva kalács, ahogy a nagymamám készíti (tejszínes tésztával).
KOMENTARZE DO PRZEPISU