NajPrzepis.pl Desery Kołacze Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)
Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)
Przepis Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

W ten weekend planowałam upiec morawskie bułeczki. Znalazłam fantastyczny przepis na najbardziej delikatne bułeczki jakie kiedykolwiek piekłam. Były naprawdę delikatne jak piórko a przede wszystkim bardzo smaczne. Moje córki je doceniły. Wieczorem zostało już tylko kilka sztuk.

NajKasia    ·   6.2.2022

Mięciutkie morawskie bułeczki jak od babci (ciasto ze śmietaną kremówką)

W ten weekend planowałam upiec morawskie bułeczki. Znalazłam fantastyczny przepis na najbardziej delikatne bułeczki jakie kiedykolwiek piekłam. Były naprawdę delikatne jak piórko a przede wszystkim bardzo smaczne. Moje córki je doceniły. Wieczorem zostało już tylko kilka sztuk.

55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

30 g
świeżych drożdży
1 łyżka
cukru
100 ml
mleka
120 g
masła
80 g
cukru pudru
1 op.
cukru wnailiowego
2 szt.
żółtek
250 ml
śmietany kremówki
500 g
mąki
1/2 łyżeczki
soli
1 szt.
jajko do posmarowania

Nadzienie twarogowe:

250 g
twarogu
1 szt.
jajko
50 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
mąki
50 g
rodzynek
1 szt.
cytryna - skórka
powidła lub dżem na wierzch

Kruszonka:

30 g
cukru
30 g
masła
40 g
mąki
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Najpierw przygotuj ciasto. Mleko podgrzej, dodaj łyżkę cukru i świeże drożdże. Odstaw na bok aby powstał zaczyn.
  2. Potem dodaj miękkie masło, cukier puder i cukier waniliowy, żółtka, ubitą śmietanę kremówkę, sól i mąkę. Wyrób gładkie ciasto, które przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  3. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym i startą skórką z cytryny. Jeśli chcesz możesz również dodać rodzynki.
  4. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na grubszy płat, który pokrój na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie twarogowe i zamknij kwadrat. Zrób kulkę, którą połóż na blaszce wysmarowanej olejem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W kulce zrób dołek, posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż powidła lub dżem.
  6. Wierzch posyp kruszonką i bułeczki pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Potem włóż je do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz