Mięciutkie maślane świąteczne gwiazdeczki

Przepis Mięciutkie maślane świąteczne gwiazdeczki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wypróbowałam nowy przepis na świąteczne maślane ciasteczka. Muszę przyznać, że nazwa doskonale pasuje do efektów, są naprawdę mięciutkie i chrupiące. Ciasto wyrabia się doskonale, zrobiłam je z jednej trzeciej składników, żeby sprawdzić czy są dobre, Na święta zrobię z całej porcji i w różnych kształtach, muszę tylko kupić foremki.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

1 kgmąki tortowej
400 gcukru
4 szt.jajek
2 małe op.proszku do pieczenia
500 gmasła
1 szt.cytryna
marmolada

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka wymieszaj z cukrem, stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec również masło, pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki. dodaj startą skórkę z cytryny i stopniowo dodawaj sok z cytryny.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które nie będzie się kleić do dłoni. Owiń je w folię aluminiową i włóż do lodówki co najmniej na pół godziny.
  3. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na cieńszy płat, z którego wytnij różne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut.
  5. Upieczone wyjmij i pozostaw na blaszce do ostygnięcia. Każdy kawałek posmaruj marmoladą, sklej z drugim kawałkiem i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj