NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe
Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe
Przepis Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe

Jest tak smaczna, puszysta, mięciutka i delikatna że mogłabym ją jeść przez cały dzień. Ciasta drożdżowego na święta nie kupuję w sklepie już od uuuuuu, wiecie co, już nawet nie pamięta, ale naprawdę od bardzo dawna. Czasami dodaję też rodzynki, które wieczorem moczę w rumie i wtedy ciasto przygotowuję rano. Z masłem i miodem jest naprawdę świetna. Do tego filiżanka dobrej kawy i można rozpoczynać dzień :)

NajKasia    ·   17.12.2021

Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe

Jest tak smaczna, puszysta, mięciutka i delikatna że mogłabym ją jeść przez cały dzień. Ciasta drożdżowego na święta nie kupuję w sklepie już od uuuuuu, wiecie co, już nawet nie pamięta, ale naprawdę od bardzo dawna. Czasami dodaję też rodzynki, które wieczorem moczę w rumie i wtedy ciasto przygotowuję rano. Z masłem i miodem jest naprawdę świetna. Do tego filiżanka dobrej kawy i można rozpoczynać dzień :)

Składniki
600 g
mąki
1 op.
cukru waniliowego
120 g
cukru pudru
200 ml
mleka
1/2 kostki
drożdży
2 szt.
jajek
120 g
masła
1 łyżeczka
soli
do smaku
skórka z cytryny
jajko do posmarowania
migdały do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Proste ciasto, które przygotujesz mieszając wszystkie składniki (możesz również dodać rodzynki namoczone w rumie lub w mleku) i robiąc z nich kulkę.
  2. Ciasto wyrasta 1 i 1/2 godziny, potem upleć z niego chałkę i pozostaw aby wyrastała kolejne około 40 minut.
  3. Posmaruj jajkiem, posyp migdałami.
  4. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 C.
  5. Ja zaplotłam ją na szybko z 3 grubych pasków.

Mój blog z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz