Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe

Przepis Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jest tak smaczna, puszysta, mięciutka i delikatna że mogłabym ją jeść przez cały dzień. Ciasta drożdżowego na święta nie kupuję w sklepie już od uuuuuu, wiecie co, już nawet nie pamięta, ale naprawdę od bardzo dawna. Czasami dodaję też rodzynki, które wieczorem moczę w rumie i wtedy ciasto przygotowuję rano. Z masłem i miodem jest naprawdę świetna. Do tego filiżanka dobrej kawy i można rozpoczynać dzień :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI

600 gmąki
1 op.cukru waniliowego
120 gcukru pudru
200 mlmleka
1/2 kostkidrożdży
2 szt.jajek
120 gmasła
1 łyżeczkasoli
do smakuskórka z cytryny
jajko do posmarowania
migdały do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Proste ciasto, które przygotujesz mieszając wszystkie składniki (możesz również dodać rodzynki namoczone w rumie lub w mleku) i robiąc z nich kulkę.
  2. Ciasto wyrasta 1 i 1/2 godziny, potem upleć z niego chałkę i pozostaw aby wyrastała kolejne około 40 minut.
  3. Posmaruj jajkiem, posyp migdałami.
  4. Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 C.
  5. Ja zaplotłam ją na szybko z 3 grubych pasków.

Mój blog z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj