Mięciutkie domowe świąteczne ciasto drożdżowe
Jest tak smaczna, puszysta, mięciutka i delikatna że mogłabym ją jeść przez cały dzień. Ciasta drożdżowego na święta nie kupuję w sklepie już od uuuuuu, wiecie co, już nawet nie pamięta, ale naprawdę od bardzo dawna. Czasami dodaję też rodzynki, które wieczorem moczę w rumie i wtedy ciasto przygotowuję rano. Z masłem i miodem jest naprawdę świetna. Do tego filiżanka dobrej kawy i można rozpoczynać dzień :)
Dodał: NajKasia, 17.12.2021
Kategorie: Chałka świąteczna, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki
SKŁADNIKI
600 gmąki
1 op.cukru waniliowego
120 gcukru pudru
200 mlmleka
1/2 kostkidrożdży
2 szt.jajek
120 gmasła
1 łyżeczkasoli
do smakuskórka z cytryny
jajko do posmarowania
migdały do posypania
- Proste ciasto, które przygotujesz mieszając wszystkie składniki (możesz również dodać rodzynki namoczone w rumie lub w mleku) i robiąc z nich kulkę.
- Ciasto wyrasta 1 i 1/2 godziny, potem upleć z niego chałkę i pozostaw aby wyrastała kolejne około 40 minut.
- Posmaruj jajkiem, posyp migdałami.
- Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 C.
- Ja zaplotłam ją na szybko z 3 grubych pasków.
Mój blog z Hanką: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Měkoučká domácí vánočka.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Mäkučká domáca vianočka.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Fluffiger selbstgemachter Hefezopf an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Puha házi kalács.
KOMENTARZE DO PRZEPISU