Mięciutkie ciasteczka z kremem z orzechów laskowych

Przepis Mięciutkie ciasteczka z kremem z orzechów laskowych
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dobrze jest przygotować te ciasteczka dzień wcześniej, aby ciasto zmiękło i dobrze połączyło się z orzechowym kremem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasteczka:

150 gmasła
250 gmąki
100 gmielonych orzechów laskowych
100 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1 szt.jajko

Krem:

100 gmielonych orzechów laskowych
100 gmasła
100 gcukru pudru
1 łyżkarumu

Do ozdoby:

4 łyżkimarmolady
1 łyżkarumu
100 gcałych orzechów laskowych
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, z pokrojonym masłem, mielonymi orzechami laskowymi i jajkiem. Dokładnie wyrób gładkie ciasto, które odstaw na godzinkę do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka i układaj je na blaszce. Piecz przez około 8-10 minut.
  4. Masło zmiksuj z cukrem i rumem do osiągnięcia pianki, dodaj mielone orzechy laskowe i jeszcze krótko miksuj.
  5. Co drugie kółeczko posmaruj nadzieniem i sklej z czystym kółeczkiem.
  6. Marmoladę z rumem podgrzej i odstaw. Na każde ciastko małą łyżeczką nałóż marmoladę, dodaj cały orzech laskowy i odstaw do ciemnego miejsca do pudełka. Najlepiej jest zostawić ciastka aby poleżały 2-4 dni wtedy ładnie zmiękną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj