NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Mięciutkie ciasteczka z kremem z orzechów laskowych
Mięciutkie ciasteczka z kremem z orzechów laskowych
Przepis Mięciutkie ciasteczka z kremem z orzechów laskowych
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Dobrze jest przygotować te ciasteczka dzień wcześniej, aby ciasto zmiękło i dobrze połączyło się z orzechowym kremem.

NajKasia    ·   3.12.2021

Mięciutkie ciasteczka z kremem z orzechów laskowych

Dobrze jest przygotować te ciasteczka dzień wcześniej, aby ciasto zmiękło i dobrze połączyło się z orzechowym kremem.

25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasteczka:

150 g
masła
250 g
mąki
100 g
mielonych orzechów laskowych
100 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
1 szt.
jajko

Krem:

100 g
mielonych orzechów laskowych
100 g
masła
100 g
cukru pudru
1 łyżka
rumu

Do ozdoby:

4 łyżki
marmolady
1 łyżka
rumu
100 g
całych orzechów laskowych
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, z pokrojonym masłem, mielonymi orzechami laskowymi i jajkiem. Dokładnie wyrób gładkie ciasto, które odstaw na godzinkę do lodówki.
  2. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia, którą wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Ciasto rozwałkuj na cienki płat, z którego wykrawaj kółeczka i układaj je na blaszce. Piecz przez około 8-10 minut.
  4. Masło zmiksuj z cukrem i rumem do osiągnięcia pianki, dodaj mielone orzechy laskowe i jeszcze krótko miksuj.
  5. Co drugie kółeczko posmaruj nadzieniem i sklej z czystym kółeczkiem.
  6. Marmoladę z rumem podgrzej i odstaw. Na każde ciastko małą łyżeczką nałóż marmoladę, dodaj cały orzech laskowy i odstaw do ciemnego miejsca do pudełka. Najlepiej jest zostawić ciastka aby poleżały 2-4 dni wtedy ładnie zmiękną. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz