NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Metrowa rolada - krem bez gotowania
Metrowa rolada - krem bez gotowania
Przepis Metrowa rolada - krem bez gotowania
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.12.2021

Metrowa rolada - krem bez gotowania

Na pewno znasz metrowe ciasta, które przygotowuje się trochę dłużej niż tę roladę. Koniecznie spróbuj. Ciasto się piecze na blaszce, jest dwukolorowe a krem jest z puddingu waniliowego bez gotowania. Niebo w gębie.

35 min.
Przygotowanie
13 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
6 łyżek
cukru pudru
6 łyżek
mąki
1 łyżka
kakao

Krem:

140 g
masła
1 op.
puddingu na zimno w proszku
250 ml
mleko
do smaku
cukier puder

Do posmarowania:

według potrzeb
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Stopniowo miksuj z żółtkami a na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z mąką. Połowę przygotowanego ciasta daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia a do drugiej połowy dodaj kakao. Kakaowe ciasto nałóż na jasne i ładnie wygładź.
  2. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut - obserwuj. Po upieczeniu ciasto zawiń razem z papierem do pieczenia. Pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Z mleka i puddingu w proszku przygotuj gęsty pudding. W misce zmiksuj masło z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj pudding. Przygotowany krem nanieś na ciasto i zroluj.
  4. Wierzch polej polewą czekoladową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz