NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Meksykańskie pikantne danie z mięsa drobiowego
Meksykańskie pikantne danie z mięsa drobiowego
Przepis Meksykańskie pikantne danie z mięsa drobiowego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.7.2022

Meksykańskie pikantne danie z mięsa drobiowego

Temu, kto lubi pikantne potrawy z pewnością będzie smakować zapiekany drobiowy przysmak. Piersi z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym z ostrą papryką... Z poprzedniego gotowania został mi sos pomidorowy, którego używałam do robienia pizzy i teraz wymyśliłam sos do piersi z kurczaka. Oczywiście tortillę możesz zastąpić starszym pieczywem lub jakimiś krakersami. Moja mama zastąpiła tortillę ziemniakami, które pokroiła w cienkie plasterki i ten wariant był niesamowity.

Składniki

Będziemy potrzebować:

500 g
piersi z kurczaka
3 łyżki
oleju
1 łyżeczka
kminku
2 szt.
pomidorów
400 g
sosu pomidorowego
200 g
sera śmietankowego
1 szt.
ostra papryka
8 szt.
tortilla kukurydziana
starty ser
sól
pieprz
suszona pietruszka
mielona czerwona papryka - ostra
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanym oleju. Posól, popieprz, posyp kminkiem i mieloną czerwoną papryką.
  2. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj je do mięsa. Chwilę podduś, dodaj sos pomidorowy i gotuj około 4-5 minut.
  3. Śmietankowy ser wymieszaj z pietruszką i drobno posiekaną ostrą papryką.
  4. Do wysmarowanej olejem formy do pieczenia nałóż mięso z kurczaka w sosie pomidorowym (1/2), ułóż na tym 4 tortille i nałóż warstwę śmietankowego sera. Znów nałóż tortille, mięsko i nałóż resztę sera. Posyp pietruszką i startym serem.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz