NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny MAXI karpatka, która zawsze się udaje
MAXI karpatka, która zawsze się udaje
Przepis MAXI karpatka, która zawsze się udaje
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Wyjątkowe i sprawdzone ciasto, którym ugościsz nawet najbardziej wymagających gości. U nas w domu jest bardzo lubiane, zarówno w takiej formie (pieczona na blaszce jako całość) lub jako oddzielne ciasteczka na jeden kęs, czyli klasyczne ptysie. Polewę robię porządną - klasycznie robię karmel, żadnych substytutów z proszku ze sklepu.

NajKasia    ·   26.8.2022

MAXI karpatka, która zawsze się udaje

Wyjątkowe i sprawdzone ciasto, którym ugościsz nawet najbardziej wymagających gości. U nas w domu jest bardzo lubiane, zarówno w takiej formie (pieczona na blaszce jako całość) lub jako oddzielne ciasteczka na jeden kęs, czyli klasyczne ptysie. Polewę robię porządną - klasycznie robię karmel, żadnych substytutów z proszku ze sklepu.

55 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

300 ml
woda
250 g
masła
250 g
mąki
szczypta
soli
8 szt.
jajek

Krem:

7 łyżek
cukru
1 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
250 g
masła
2 op.
śmietany kremówki
2 op.
śmietanfix

Polewa:

50 g
cukru
7 łyżek
mleka
200 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Masło rozpuść w wodzie. Gdy masło jest rozpuszczone dosyp mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj. Powstanie gęsta kasza, którą parzymy w garnku przez około 5 minut. Odstaw i pozostaw aby trochę ostygło. Gdy trochę ostygnie dodawaj jedno jajko za drugim i za pomocą miksera dokładnie zmiksuj. 
  2. Ciasto podziel na 2 części i rozetrzyj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika. 
  4. Krem:
    Cukier podgrzej na karmel. Gdy karmel jest gotowy zalej go 3/4 l mleka i nie mieszając poczekaj aż się rozpuści. W pozostałym mleku wymieszaj budynie waniliowe i przelej je do mleka z karmelem. Ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij na pianę, stopniowo dodawaj do niego ostygnięty budyń.
  5. Krem nałóż na upieczone ciasto a na kremie połóż śmietanę ubitą ze śmietanfixem. Połóż drugie ciasto i odstaw w zimne miejsce aby stężało.  
  6. Potem na wierzch daj polewę - cukier podgrzej na karmel i zalej go mlekiem. Bez mieszania poczekaj aż karmel się rozpuści a potem dodaj cukier puder. Jeszcze ciepłą polewę nałóż na wierzch ponieważ tężeje gdy stygnie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz