NajPrzepis.pl Maślane ślimaki na całą blaszkę do pieczenia tylko z 1 jajka
Maślane ślimaki na całą blaszkę do pieczenia tylko z 1 jajka
Przepis Maślane ślimaki na całą blaszkę do pieczenia tylko z 1 jajka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto, które jest delikatne jak piórko. Czasami robiłam nadziewane, ale tym razem spróbowałam bez nadzienia i wyszły jeszcze lepsze. Po upieczeniu przekrój i posmaruj masłem i miodem.

NajKasia    ·   15.1.2021

Maślane ślimaki na całą blaszkę do pieczenia tylko z 1 jajka

Ciasto, które jest delikatne jak piórko. Czasami robiłam nadziewane, ale tym razem spróbowałam bez nadzienia i wyszły jeszcze lepsze. Po upieczeniu przekrój i posmaruj masłem i miodem.

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
200 ml
ciepłego mleka
50 ml
oleju
1 szt.
jajko
1 łyżka
cukru
1 łyżeczka
soli
3 kubki (200 ml) mąki tortowej
1 op.
suszonych drożdży lub 1/2 kostki świeżych drożdży
masło do posmarowania
żółtko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Mleko wymieszaj z olejem, jajkiem, cukrem i solą. Do mleka dodaj mąkę, suszone drożdże (jeśli używasz świeżych drożdży, to najpierw zrób rozczyn z mleka, odrobiny cukru i drożdży) i rękoma lub robotem kuchennym wyrób gładkie ciasto, które ładnie odchodzi od ścianek miski.
  2. Mąkę dodawaj stopniowo - zależy od jakości mąki, ile wessie wody. Może się zdarzyć, że zużyjesz pełne trzy kubeczki, a czasami wystarczą nawet 2.
  3. Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośnięcia a następnie kontynuuj.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 15 takich samych części, każdą część rozwałkuj i radełkiem do pizzy pokrój wnętrze.
  5. Powierzchnię posmaruj rozpuszczonym masłem i zwiń. Ze zwiniętego ciasta zrób ślimaki. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem /lub wyłożonej papierem do pieczenia/, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  6. Powierzchnię posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz