NajPrzepis.pl Maślane rogaliki bez mleka i masła, którym nie da się oprzeć
Maślane rogaliki bez mleka i masła, którym nie da się oprzeć
Przepis Maślane rogaliki bez mleka i masła, którym nie da się oprzeć
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Zapach domowego pieczywa to coś, czemu nie mogę się oprzeć. Spraw aby również cały Twój dom pachniał świeżym pieczywem. przepis bez jajka i bez mleka. Muszę przyznać, że są naprawdę doskonałe. U nas w domu wszystkim bardzo smakowały. A podczas pieczenia pachniało, jakbym w domu miała profesjonalną piekarnię. Będę je piekła częściej aby nie wyjść z wprawy, były znacznie lepsze niż ze sklepu.

NajKasia    ·   23.3.2022

Maślane rogaliki bez mleka i masła, którym nie da się oprzeć

Zapach domowego pieczywa to coś, czemu nie mogę się oprzeć. Spraw aby również cały Twój dom pachniał świeżym pieczywem. przepis bez jajka i bez mleka. Muszę przyznać, że są naprawdę doskonałe. U nas w domu wszystkim bardzo smakowały. A podczas pieczenia pachniało, jakbym w domu miała profesjonalną piekarnię. Będę je piekła częściej aby nie wyjść z wprawy, były znacznie lepsze niż ze sklepu.

Składniki
1 kg
mąki
500 ml
wody
50 g
świeżych drożdży
3 łyżki
cukru
1 łyżka
soli
100 ml
oleju
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 200 ml wody zagrzej, dodaj łyżkę cukru i drożdże. Poczekaj aby powstał zaczyn.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj cukier, sól, olej, wodę, zaczyn i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto, z którym od razu pracuj.
  3. Z ciasta oddzielaj kuleczki (tak duże, jak duże chcesz mieć rogaliki), rozwałkuj je na placki i zroluj w rogaliki. Ułóż na blaszce wysmarowanej masłem i zakryj ściereczką. Pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni i włóż blaszkę z rogalikami.
  5. Piecz aż będą złociste. Po upieczeniu od razu posmaruj masłem i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz