NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Maślane przekąski na jeden kęs z ciasta drożdżowego
Maślane przekąski na jeden kęs z ciasta drożdżowego
Przepis Maślane przekąski na jeden kęs z ciasta drożdżowego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.12.2020

Maślane przekąski na jeden kęs z ciasta drożdżowego

Doskonałe drożdżowe rogaliki z różnymi rodzajami nadzienia. Właściwie mogą być nawet bez nadzienia bo i tak są fenomenalne. Wystarczy je posmarować masłem.

Składniki

Ciasto:

1 kostka
drożdży
400 ml
mleka
200 ml
wody
3 łyżeczki
soli
1 łyżka
cukru
850 g
mąki

Nadzienie:

140 g
masła
3 szt.
żółtek
1 łyżka
mąki tortowej
szynka

Werzch:

1 szt.
jajko
nasionka do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 200 ml mleka zagrzej, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki. Pozostaw aż drożdże zaczną pracować i zrobi się zaczyn.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aby wyrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 takie same części.
  4. Masło pozostaw na blacie kuchennym, aby osiągnęło pokojową temperaturę, dodaj roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie połącz. Szynkę pokrój na małe kawałki. 
  5. 2 płaty ciasta posmaruj przygotowanym nadzieniem maślanym, ułóż warstwę pokrojonej szynki i przykryj kolejnym płatem ciasta. tak przygotowane 2 okręgi pozostaw na pół godziny przykryte ściereczką.
  6. Następnie ciasto znów rozwałkuj na cienki płat i zroluj. Pokrój na kawałki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na pół godziny aby wyrosły.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp różnymi rodzajami nasionek.
  8. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni aż osiągną złoty kolor. Nadzienie możesz zrobić dowolne, słodkie lub słone. Smacznego!

Źródło: Coolinarika

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz