Maślane przekąski na jeden kęs z ciasta drożdżowego

Przepis Maślane przekąski na jeden kęs z ciasta drożdżowego

Dodał: NajKasia, 27.12.2020

Kategorie: Przekąski, Urodziny, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe drożdżowe rogaliki z różnymi rodzajami nadzienia. Właściwie mogą być nawet bez nadzienia bo i tak są fenomenalne. Wystarczy je posmarować masłem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.12.2020

Kategorie: Przekąski, Urodziny, Świąteczne wypieki

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 kostkadrożdży
400 mlmleka
200 mlwody
3 łyżeczkisoli
1 łyżkacukru
850 gmąki

Nadzienie:

140 gmasła
3 szt.żółtek
1 łyżkamąki tortowej
szynka

Werzch:

1 szt.jajko
nasionka do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 200 ml mleka zagrzej, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki. Pozostaw aż drożdże zaczną pracować i zrobi się zaczyn.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto. Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aby wyrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 takie same części.
  4. Masło pozostaw na blacie kuchennym, aby osiągnęło pokojową temperaturę, dodaj roztrzepane żółtka i 1 łyżeczkę mąki. Dokładnie połącz. Szynkę pokrój na małe kawałki. 
  5. 2 płaty ciasta posmaruj przygotowanym nadzieniem maślanym, ułóż warstwę pokrojonej szynki i przykryj kolejnym płatem ciasta. tak przygotowane 2 okręgi pozostaw na pół godziny przykryte ściereczką.
  6. Następnie ciasto znów rozwałkuj na cienki płat i zroluj. Pokrój na kawałki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na pół godziny aby wyrosły.
  7. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp różnymi rodzajami nasionek.
  8. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni aż osiągną złoty kolor. Nadzienie możesz zrobić dowolne, słodkie lub słone. Smacznego!

Źródło: Coolinarika

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj