NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Maślane piersi z kurczaka na pieczarkach i białym winie
Maślane piersi z kurczaka na pieczarkach i białym winie
Przepis Maślane piersi z kurczaka na pieczarkach i białym winie
NajKasia    ·   15.12.2021

Maślane piersi z kurczaka na pieczarkach i białym winie

Jako dodatek do tego dania pasują dowolnie przyrządzone ziemniaki, ryż, gnocchi..właściwie wszystko. My mieliśmy placki ziemniaczane na rozmarynie i czosnku.

Składniki
2 szt.
dużych lub 3 mniejsze piersi z kurczaka (kotlety z piersi)
250 g
pieczarek
1 szt.
duża cebula
300 ml
wytrawnego białego wina
150 g
świeżego masła
świeżo mielony pieprz
sól
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka po umyciu porządnie osusz, usuń ewentualne kości lub błonki. Na patelni grillowej posmarowanej odrobiną masła lub oleju z oliwy prędko podsmaż piersi z obu stron. Z każdej strony około 5 minut. W tej fazie NIE SOLIMY.
  2. W rondlu rozpuść prawie całe masło (kawałek wielkości orzeszka zostaw na koniec). Cebulę pokrój bardzo drobno i daj do rozpuszczonego masła, zeszklij.
  3. Pieczarki obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Jeśli są duże to przekrój je na pół. Wrzuć do rondelka, w którym już jest cebula i podsmaż je.
  4. Dodaj masło, teraz posól, popieprz i dodaj wino. Bez pokrywki pozostaw aż wino odparuje mniej więcej do połowy pierwotnej ilości. Przykryj pokrywką i duś przez około 20-30 minut.
  5. Na koniec dodaj orzeszek masła i zdejmij z kuchenki.
  6. Jako dodatek do tego dania pasują dowolnie przyrządzone ziemniaki, ryż, gnocchi..właściwie wszystko. My mieliśmy placki ziemniaczane na rozmarynie i czosnku.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz