Maślane piersi z kurczaka na pieczarkach i białym winie
Jako dodatek do tego dania pasują dowolnie przyrządzone ziemniaki, ryż, gnocchi..właściwie wszystko. My mieliśmy placki ziemniaczane na rozmarynie i czosnku.
Dodał: NajKasia, 15.12.2021
Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
2 szt.dużych lub 3 mniejsze piersi z kurczaka (kotlety z piersi)
250 gpieczarek
1 szt.duża cebula
300 mlwytrawnego białego wina
150 gświeżego masła
świeżo mielony pieprz
sól
- Piersi z kurczaka po umyciu porządnie osusz, usuń ewentualne kości lub błonki. Na patelni grillowej posmarowanej odrobiną masła lub oleju z oliwy prędko podsmaż piersi z obu stron. Z każdej strony około 5 minut. W tej fazie NIE SOLIMY.
- W rondlu rozpuść prawie całe masło (kawałek wielkości orzeszka zostaw na koniec). Cebulę pokrój bardzo drobno i daj do rozpuszczonego masła, zeszklij.
- Pieczarki obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Jeśli są duże to przekrój je na pół. Wrzuć do rondelka, w którym już jest cebula i podsmaż je.
- Dodaj masło, teraz posól, popieprz i dodaj wino. Bez pokrywki pozostaw aż wino odparuje mniej więcej do połowy pierwotnej ilości. Przykryj pokrywką i duś przez około 20-30 minut.
- Na koniec dodaj orzeszek masła i zdejmij z kuchenki.
- Jako dodatek do tego dania pasują dowolnie przyrządzone ziemniaki, ryż, gnocchi..właściwie wszystko. My mieliśmy placki ziemniaczane na rozmarynie i czosnku.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Máslová kuřecí prsa na žampionech a bílém víne.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Maslové kuracie prsia na šampiňónoch a bielom víne.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Butter-Hähnchenbrust mit Champignons und Weißwein an.
KOMENTARZE DO PRZEPISU