NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Maślane kluski z mięsem wieprzowym w sosie grzybowym
Maślane kluski z mięsem wieprzowym w sosie grzybowym
Przepis Maślane kluski z mięsem wieprzowym w sosie grzybowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.7.2022

Maślane kluski z mięsem wieprzowym w sosie grzybowym

Świetny wybór na obiad. Domowe maślane kluski i sos grzybowy a do tego delikatne mięso wieprzowe to jest to. Doskonały przysmak.

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Budeme potřebovat:

1 kg
polędwiczki wieprzowej
500 g
grzybów
2 szt.
czerwonej cebuli
2 szt.
papryki
2 szt.
pomidorów
200 ml
kwaśnej śmietany
4 łyżki
mąki
sól
pieprz
czerwona mielona papryka
paprykowy krem
gulaszowy krem (pasta)
olej słonecznikowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój w cienkie plastry, posól i popieprz do smaku z każdej strony. Pokrop olejem i odstaw na pół godzinki.
  2. Na patelni rozgrzej olej i ułóż plastry mięsa, które obtocz w mące. Smaż z obu stron. Podsmażone mięsko wyjmij na talerz a z wytopionego tłuszczu przygotuj sos.
  3. Cebulę drobno pokrój i dodaj na patelnię z wytopionym tłuszczykiem. Gdy cebula jest podsmażona dodaj pokrojoną w małe kawałki paprykę, grzyby i pomidory. Posól, popieprz do smaku, dodaj 1 łyżeczkę kremu paprykowego i pastę gulaszową. Dobrze wymieszaj i zalej odrobiną wody. Duś dopóki papryka i pomidory się nie rozgotują.
  4. Gdy papryka jest rozgotowana dodaj śmietanę i zagęść sos mąką (mąki nie musisz używać).
  5. Podawaj z domowymi kluskami. Świetny przepis na domowe kluski znajdziesz tu (gotowe kluski polej rozpuszczonym masłem).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz