Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka

Przepis Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka

Dodał: NajKasia, 10.5.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Puszyste i delikatne jak pajęczynka. Maślane dwukolorowe ciasto na śniadanie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Maślane dwukolorowe ciasto miękkie jak pajęczynka

Dodał: NajKasia, 10.5.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Będziemy potrzebować:

1/2 lmleka
1 kostkadrożdży
3 łyżkicukru
100 mlciepłej wody
4 łyżkioleju
1 łyżeczkasoli
1 kgmąki
2 łyżkikakao
1 szt.pomarańcza - skórka
do smaku rodzynki, żurawina, orzeski, owoce kandyzowane

Do posmarowania:

3 szt.żółtek
5 op.cukru waniliowego
100 gmasła

Ponadto będziemy potrzebować:

500 mlwody
200 gcukru
3 op.cukru waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 1/2 l mleka, kostkę drożdży, cukier, skórkę z pomarańczy, olej, wodę, sól i mąkę wymieszaj dokładnie w misce i wyrób z tego gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy. Do jednej połowy dodaj kakao i znów wyrabiaj ciasto. Do ciasta możesz dodać dowolne składniki, na przykład rodziny, żurawinę, orzeszki, ...
  2. Każdą połowę podziel jeszcze raz na pół poprzez co otrzymasz 2 ciemne kulki ciasta i 2 jasne kulki ciasta. Pozostaw je w ciepłym miejscu aby delikatnie wyrosły przez 15-30 minut.
  3. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem waniliowym.
  4. Z ciasta wyrób grubsze kółka, które posmaruj przygotowanym masłem, rękoma wciskaj je formując prostokąty (masło wciskaj w ciasto) a prostokąty zroluj.
  5. Jeden ciemny i jeden jasny wałek połącz i spleć ze sobą. Ułóż na blaszce i włóż do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz aż będą złociste. W trakcie pieczenia wierzch możesz smarować przygotowanym syropem (woda + cukier waniliowy + cukier).
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj