NajPrzepis.pl Maślane croissanty z budyniem waniliowym/czekoladowym
Maślane croissanty z budyniem waniliowym/czekoladowym
Przepis Maślane croissanty z budyniem waniliowym/czekoladowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ponieważ był weekend więc trzeba zrobić coś dobrego na deser po obfitym obiedzie. Zrobiłam fantastyczne maślane rogaliki, które w trakcie pieczenia pachniały w całym mieszkaniu. Są tak pyszne że u nas zostały już tylko 2 ostatnie sztuki więc następnym razem zrobię je z podwójnej ilości składników. Oczywiście nadzienie możesz wybrać takie, jakie najbardziej lubisz. Ja niedawno robiłam je z nutellą i powidłami więc teraz chciałam spróbować czegoś innego. Ugotowałam budyń waniliowy i czekoladowy. Niektórzy wcale ich nie nadziewają, tylko smarują je po wierzchu masłem i dżemem i tak je jedzą.

NajKasia    ·   24.5.2021

Maślane croissanty z budyniem waniliowym/czekoladowym

Ponieważ był weekend więc trzeba zrobić coś dobrego na deser po obfitym obiedzie. Zrobiłam fantastyczne maślane rogaliki, które w trakcie pieczenia pachniały w całym mieszkaniu. Są tak pyszne że u nas zostały już tylko 2 ostatnie sztuki więc następnym razem zrobię je z podwójnej ilości składników. Oczywiście nadzienie możesz wybrać takie, jakie najbardziej lubisz. Ja niedawno robiłam je z nutellą i powidłami więc teraz chciałam spróbować czegoś innego. Ugotowałam budyń waniliowy i czekoladowy. Niektórzy wcale ich nie nadziewają, tylko smarują je po wierzchu masłem i dżemem i tak je jedzą.

Składniki
60 dkg
mąki
15 dkg
cukru
1/2 kostki
drożdży
1/2 łyżeczki
soli
25 ml
letniego mleka
20 dkg
śmietany
5 dkg
rozpuszczonego tłuszczu
1 szt.
jajko
budyń waniliowy lub czekoladowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zrób zaczyn, pozostaw go aby pracował.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie wyjmij je na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt, posmaruj 15 dkg rozpuszczonego tłuszczu i posyp 1 łyżą mąki, zwiń w roladę, przetnij na pół i daj na 2 godziny do lodówki.
  4. Wyjmij, rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3 mm i przetnij na pół, pokrój na trójkąty i każdy napełnij budyniem czekoladowym lub waniliowym.
  5. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykryte woreczkiem foliowym.
  6. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 20 minut w temperaturze 180°.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz