Maślane croissanty z budyniem waniliowym/czekoladowym

Przepis Maślane croissanty z budyniem waniliowym/czekoladowym

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ponieważ był weekend więc trzeba zrobić coś dobrego na deser po obfitym obiedzie. Zrobiłam fantastyczne maślane rogaliki, które w trakcie pieczenia pachniały w całym mieszkaniu. Są tak pyszne że u nas zostały już tylko 2 ostatnie sztuki więc następnym razem zrobię je z podwójnej ilości składników. Oczywiście nadzienie możesz wybrać takie, jakie najbardziej lubisz. Ja niedawno robiłam je z nutellą i powidłami więc teraz chciałam spróbować czegoś innego. Ugotowałam budyń waniliowy i czekoladowy. Niektórzy wcale ich nie nadziewają, tylko smarują je po wierzchu masłem i dżemem i tak je jedzą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 24.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

60 dkgmąki
15 dkgcukru
1/2 kostkidrożdży
1/2 łyżeczkisoli
25 mlletniego mleka
20 dkgśmietany
5 dkgrozpuszczonego tłuszczu
1 szt.jajko
budyń waniliowy lub czekoladowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Zrób zaczyn, pozostaw go aby pracował.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj w misce, dodaj zaczyn i wyrób ciasto. Pozostaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Następnie wyjmij je na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt, posmaruj 15 dkg rozpuszczonego tłuszczu i posyp 1 łyżą mąki, zwiń w roladę, przetnij na pół i daj na 2 godziny do lodówki.
  4. Wyjmij, rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3 mm i przetnij na pół, pokrój na trójkąty i każdy napełnij budyniem czekoladowym lub waniliowym.
  5. Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykryte woreczkiem foliowym.
  6. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 20 minut w temperaturze 180°.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj