NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Marynowany kurczak z warzywami
Marynowany kurczak z warzywami
Przepis Marynowany kurczak z warzywami

Mięso drobiowe to nic nowego w naszej kuchni, jestem nawet skłonna powiedzieć, że jest najczęściej używanym mięsem w każdym domu. Piersi z kurczaka albo udka można użyć właściwie do każdego przepisu zamiast innego mięsa. Ja uwielbiam słodki sos chilli w azjatyckim albo chińskim stylu i w połączeniu z warzywami, przede wszystkim z papryką, która jest niesamowicie dobra. Jako dodatek ryż basmati.

NajKasia    ·   29.5.2021

Marynowany kurczak z warzywami

Mięso drobiowe to nic nowego w naszej kuchni, jestem nawet skłonna powiedzieć, że jest najczęściej używanym mięsem w każdym domu. Piersi z kurczaka albo udka można użyć właściwie do każdego przepisu zamiast innego mięsa. Ja uwielbiam słodki sos chilli w azjatyckim albo chińskim stylu i w połączeniu z warzywami, przede wszystkim z papryką, która jest niesamowicie dobra. Jako dodatek ryż basmati.

Składniki

Podstawa:

1000 g
mięsa z kurczaka (piersi albo udka bez kości)
6 łyżek
oleju
2 szt.
żółtek
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
sosu sos worcestershire
2 łyżki
pikantnego sosu czosnkowego
4 łyżki
słodkiego sosu chilli
2 łyżeczki
cukru trzcinowego
do smaku
sól

Na mieszankę warzywną:

1 szt.
większa cebula
1 szt.
zielona papryka
1 szt.
czerwona papryka
20 cm
pora
1 szt.
większa marchew
2 łyżki
octu balsamicznego (albo ryżowego)
2 cm
imbiru (drobno startego na tarce)
2 łyżeczki
cukru trzcinowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój w paseczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj i dodaj do mięsa. Wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, ale równie dobrze może być na 24 godziny.
    W woku rozgrzej 2 łyżki oleju i po trochę dodawaj mięso. Nie może leżeć warstwami ani się dotykać.
  2. Stale mieszając podsmaż ze wszystkich stron 3 minuty. Następnie odłóż mięso i przechowuj w cieple.
  3. Cebulę pokrój na półksiężyce, marchew w paseczki, por w kółeczka, papryki w prążki, imbir zetrzyj na tarce drobnych oczkach. Wszystko włóż do naczynia żaroodpornego i podsmażaj około 10 minut. Dodaj sól do smaku. Następnie włóż z powrotem mięso, krótko podsmaż i dopraw w razie potrzeby.
  4. Podawaj najlepiej z ryżem jaśminowym albo basmati.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz