Marynowany kurczak z warzywami

Przepis Marynowany kurczak z warzywami

Dodał: NajKasia, 29.5.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Marynowany kurczak z warzywami
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Mięso drobiowe to nic nowego w naszej kuchni, jestem nawet skłonna powiedzieć, że jest najczęściej używanym mięsem w każdym domu. Piersi z kurczaka albo udka można użyć właściwie do każdego przepisu zamiast innego mięsa. Ja uwielbiam słodki sos chilli w azjatyckim albo chińskim stylu i w połączeniu z warzywami, przede wszystkim z papryką, która jest niesamowicie dobra. Jako dodatek ryż basmati.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Marynowany kurczak z warzywami

Dodał: NajKasia, 29.5.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Podstawa:

1000 gmięsa z kurczaka (piersi albo udka bez kości)
6 łyżekoleju
2 szt.żółtek
2 łyżkimąki ziemniaczanej
2 łyżkisosu sos worcestershire
2 łyżkipikantnego sosu czosnkowego
4 łyżkisłodkiego sosu chilli
2 łyżeczkicukru trzcinowego
do smakusól

Na mieszankę warzywną:

1 szt.większa cebula
1 szt.zielona papryka
1 szt.czerwona papryka
20 cmpora
1 szt.większa marchew
2 łyżkioctu balsamicznego (albo ryżowego)
2 cmimbiru (drobno startego na tarce)
2 łyżeczkicukru trzcinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój w paseczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj i dodaj do mięsa. Wymieszaj i wstaw do lodówki na noc, ale równie dobrze może być na 24 godziny.
    W woku rozgrzej 2 łyżki oleju i po trochę dodawaj mięso. Nie może leżeć warstwami ani się dotykać.
  2. Stale mieszając podsmaż ze wszystkich stron 3 minuty. Następnie odłóż mięso i przechowuj w cieple.
  3. Cebulę pokrój na półksiężyce, marchew w paseczki, por w kółeczka, papryki w prążki, imbir zetrzyj na tarce drobnych oczkach. Wszystko włóż do naczynia żaroodpornego i podsmażaj około 10 minut. Dodaj sól do smaku. Następnie włóż z powrotem mięso, krótko podsmaż i dopraw w razie potrzeby.
  4. Podawaj najlepiej z ryżem jaśminowym albo basmati.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj