Marmurowy makowiec

Dodał: NajKasia, 13.2.2022
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Bardzo dawny przepis na makowic z budyniem waniliowym. Szybki i mało wymagający pod względem przygotowania. Robiłam go dla gości, którzy kochają mak więc docenili mój wysiłek że chciałam ugościć ich czymś dobrym. I zabrali do domu przepis więc chyba ciasto było boskie. Wydaje mi się, że proste desery są najbardziej lubiane :) Więc spróbuj zrobić właśnie to ciasto a śmiem powiedzieć, że będziesz zadowolona.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 13.2.2022
Kategorie:
SKŁADNIKI
Ciasto:
4 szt.żółtek
250 gcukru
125 mlwody
125 mloleju
4 szt.białek
100 gmielonego maku
200 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
Nadzienie:
100 gmasła
150 gcukru
500 gdelikatnego twarogu
4 szt.żółtek
1 op.cukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego
4 szt.białek
rum do smaku
- Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dolewaj wodę i olej. Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.
- Twaróg wymieszaj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka, rum, budyń waniliowy i ubitą pianę z białek.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 - 50 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Mramorové makové kostky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Mramorové makové kocky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Mohn-Marmorwürfel an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Márványos mákos kocka.
KOMENTARZE DO PRZEPISU