NajPrzepis.pl Marmurowy makowiec
Marmurowy makowiec
Przepis Marmurowy makowiec
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.2.2022

Marmurowy makowiec

Bardzo dawny przepis na makowic z budyniem waniliowym. Szybki i mało wymagający pod względem przygotowania. Robiłam go dla gości, którzy kochają mak więc docenili mój wysiłek że chciałam ugościć ich czymś dobrym. I zabrali do domu przepis więc chyba ciasto było boskie. Wydaje mi się, że proste desery są najbardziej lubiane :) Więc spróbuj zrobić właśnie to ciasto a śmiem powiedzieć, że będziesz zadowolona.

Składniki

Ciasto:

4 szt.
żółtek
250 g
cukru
125 ml
wody
125 ml
oleju
4 szt.
białek
100 g
mielonego maku
200 g
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

100 g
masła
150 g
cukru
500 g
delikatnego twarogu
4 szt.
żółtek
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
budyniu waniliowego
4 szt.
białek
rum do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dolewaj wodę i olej. Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Przygotowane ciasto nałóż do wyższej blaszki do pieczenia, którą wcześniej dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (40 x 30 cm).
  3. Twaróg wymieszaj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka, rum, budyń waniliowy i ubitą pianę z białek.
  4. Mieszankę twarogową nałóż łyżką na ciasto makowe i nożem zrób marmurowy wzorek.
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 - 50 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz