Marmurowy makowiec

Przepis Marmurowy makowiec

Dodał: NajKasia, 13.2.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bardzo dawny przepis na makowic z budyniem waniliowym. Szybki i mało wymagający pod względem przygotowania. Robiłam go dla gości, którzy kochają mak więc docenili mój wysiłek że chciałam ugościć ich czymś dobrym. I zabrali do domu przepis więc chyba ciasto było boskie. Wydaje mi się, że proste desery są najbardziej lubiane :) Więc spróbuj zrobić właśnie to ciasto a śmiem powiedzieć, że będziesz zadowolona.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.2.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szt.żółtek
250 gcukru
125 mlwody
125 mloleju
4 szt.białek
100 gmielonego maku
200 gmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Nadzienie:

100 gmasła
150 gcukru
500 gdelikatnego twarogu
4 szt.żółtek
1 op.cukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego
4 szt.białek
rum do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dolewaj wodę i olej. Delikatnie wymieszaj ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Przygotowane ciasto nałóż do wyższej blaszki do pieczenia, którą wcześniej dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (40 x 30 cm).
  3. Twaróg wymieszaj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka, rum, budyń waniliowy i ubitą pianę z białek.
  4. Mieszankę twarogową nałóż łyżką na ciasto makowe i nożem zrób marmurowy wzorek.
  5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 40 - 50 minut. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj