NajPrzepis.pl Marchewkowe rogaliki bez jajka, nadziewane powidłami
Marchewkowe rogaliki bez jajka, nadziewane powidłami
Przepis Marchewkowe rogaliki bez jajka, nadziewane powidłami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Przepisy naszych babć są bardzo lubiane i coraz częściej korzystamy z nich nawet w dzisiejszych czasach. Nie na darmo mówi się, że babcie potrafiły zrobić coś z niczego :) Pamiętam, że jak byłam dzieckiem i babcia robiła marchewkowe rogaliki, to znikały natychmiast. Zjadaliśmy je natychmiast jak tylko babcia wyjęła je z piekarnika i do dziś nikomu w mojej rodzinie się nie znudziły. Chętnie je przygotowuję i zawsze wtedy wspominam mamę, babcię, całą rodzinę. Marchew, masło i powidła to najlepsze połączenie dla tych słodkich rogalików. Koniecznie spróbuj.

NajKasia    ·   20.5.2021

Marchewkowe rogaliki bez jajka, nadziewane powidłami

Przepisy naszych babć są bardzo lubiane i coraz częściej korzystamy z nich nawet w dzisiejszych czasach. Nie na darmo mówi się, że babcie potrafiły zrobić coś z niczego :) Pamiętam, że jak byłam dzieckiem i babcia robiła marchewkowe rogaliki, to znikały natychmiast. Zjadaliśmy je natychmiast jak tylko babcia wyjęła je z piekarnika i do dziś nikomu w mojej rodzinie się nie znudziły. Chętnie je przygotowuję i zawsze wtedy wspominam mamę, babcię, całą rodzinę. Marchew, masło i powidła to najlepsze połączenie dla tych słodkich rogalików. Koniecznie spróbuj.

Składniki
300 g
mąki
250 g
masła
150 g
marchwi
1 małe op.
proszku do pieczenia
powidła do nadziewania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Prosty przepis, na który nie potrzebujesz wielu składników. Rogaliki robi się z 5 podstawowych składników, które na pewno masz w domu.
  2. Marchew obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj miękkie masło (gdy wiem, że będę piekła te rogaliki to wyjmuję masło z lodówki wieczorem i pozostawiam je na blacie kuchennym do rana), proszek do pieczenia wymieszany z mąką i ze wszystkiego razem zrób kulkę ciasta.
  3. Kulkę ciasta rozwałkuj na cieńszy płat, który pokrój na trójkąty i nadziej powidłami.
  4. Zroluj do kształtu rogalików i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Nie pilnowałam czasu, po prostu je obserwuj i gdy będą miały złocisty odcień to wyjmij z piekarnika. Natychmiast posyp cukrem pudrem i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz