NajPrzepis.pl Marchewkowe kieszonki z powidłami
Marchewkowe kieszonki z powidłami
Przepis Marchewkowe kieszonki z powidłami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie wiem, czym to jest spowodowane, ale w kuchni zawsze zachodzi we mnie jakaś przemiana. To takie szczególne miejsce, gdzie ze zmęczonej siedzącej mamy zmieniam się na chwilę w kreatywną kobietę pełną entuzjazmu. I wbrew dolegliwościom, które dokuczają mi od kilku dni, dziś znów na chwilę zamieszkałam w kuchni...

NajKasia    ·   4.10.2022

Marchewkowe kieszonki z powidłami

Nie wiem, czym to jest spowodowane, ale w kuchni zawsze zachodzi we mnie jakaś przemiana. To takie szczególne miejsce, gdzie ze zmęczonej siedzącej mamy zmieniam się na chwilę w kreatywną kobietę pełną entuzjazmu. I wbrew dolegliwościom, które dokuczają mi od kilku dni, dziś znów na chwilę zamieszkałam w kuchni...

30 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
600 g
mąki
400 g
marchwi (zetrzeć drobno na tarce)
1 op.
proszku do pieczenia
szczypta
soli
200 g
miękkiego masła
słoik powideł śliwkowych (300g)
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Na stolnicy wyrób gładkie ciasto, które rozwałkuj na grubość około 0,5cm, wykrój z niego kółeczka (ja użyłam plastikowej foremki o średnicy 8cm), napełnij zawsze łyżką powideł, złóż na pół, sklej krawędzie i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  2. Gotowe jeszcze gorące powinno się obtoczyć w cukrze pudrze, ale mój mąż takich nie lubi więc tylko posypuję po wierzchu cukrem.
  3. Z tej ilości składników zrobiłam 37 sztuk (1 i 1/2 blaszki).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz