NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Marcepanowe cukierki z ziemniaków
Marcepanowe cukierki z ziemniaków
Przepis Marcepanowe cukierki z ziemniaków
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Przepis stary jak świat :) Nie bój się, smakują naprawdę świetnie. Ja na początku miałam obawy jak coś tak pysznego może powstać z ziemniaków, ale naprawdę tak właśnie jest. Co prawda jest to bomba kaloryczna - jest w tym tyle cukru, że prawie umarłam na zawał jak go dodawałam. W oryginalnym przepisie było napisane, że należy dodać tyle cukru ile wsiąknie w ziemniaki więc zaczęłam od porcji 300 g, potem dodałam kolejne 300 g i ostatecznie potrzebowałam aż 800 g.

NajKasia    ·   29.11.2021

Marcepanowe cukierki z ziemniaków

Przepis stary jak świat :) Nie bój się, smakują naprawdę świetnie. Ja na początku miałam obawy jak coś tak pysznego może powstać z ziemniaków, ale naprawdę tak właśnie jest. Co prawda jest to bomba kaloryczna - jest w tym tyle cukru, że prawie umarłam na zawał jak go dodawałam. W oryginalnym przepisie było napisane, że należy dodać tyle cukru ile wsiąknie w ziemniaki więc zaczęłam od porcji 300 g, potem dodałam kolejne 300 g i ostatecznie potrzebowałam aż 800 g.

Składniki
200 g
ugotowanych ziemniaków
około 800 g
cukru pudru
1 łyżeczka
aromatu migdałowego
kakao do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką aż będą miękkie i pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Stopniowo dodawaj przesiany cukier puder, ewentualnie również aromat i wyrób zwartą masę, którą odstaw do lodówki na pół godziny, aby masa trochę stwardniała.
  3. Małą łyżeczką bierz po trochę masy, formuj kuleczki i obtaczaj je w kakao.
  4. Przechowuj w lodówce.

Mój blog: Adkas

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz