Marcepanowe cukierki z ziemniaków

Przepis Marcepanowe cukierki z ziemniaków
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Przepis stary jak świat :) Nie bój się, smakują naprawdę świetnie. Ja na początku miałam obawy jak coś tak pysznego może powstać z ziemniaków, ale naprawdę tak właśnie jest. Co prawda jest to bomba kaloryczna - jest w tym tyle cukru, że prawie umarłam na zawał jak go dodawałam. W oryginalnym przepisie było napisane, że należy dodać tyle cukru ile wsiąknie w ziemniaki więc zaczęłam od porcji 300 g, potem dodałam kolejne 300 g i ostatecznie potrzebowałam aż 800 g.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

200 gugotowanych ziemniaków
około 800 gcukru pudru
1 łyżeczkaaromatu migdałowego
kakao do obtoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ziemniaki ugotuj ze skórką aż będą miękkie i pozostaw do ostygnięcia. Ostygnięte obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Stopniowo dodawaj przesiany cukier puder, ewentualnie również aromat i wyrób zwartą masę, którą odstaw do lodówki na pół godziny, aby masa trochę stwardniała.
  3. Małą łyżeczką bierz po trochę masy, formuj kuleczki i obtaczaj je w kakao.
  4. Przechowuj w lodówce.

Mój blog: Adkas

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj