NajPrzepis.pl Desery Kołacze Manna z nieba
Manna z nieba
Przepis Manna z nieba
NajKasia    ·   26.2.2022

Manna z nieba

Bardzo smaczne ciasto, które przygotujesz błyskawicznie. Oczywiście z blaszki również zniknie w kilka minut.

30 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
200 g
cukru pudru
200 g
mąki
5 łyżek
oleju roślinnego

Krem:

3/4 l
mleka
3 op.
budyniu waniliowego
200 g
cukru pudru
2 łyżki
cappuccino w proszku
3 kubeczki
kwaśnej śmietany

Ponadto będziemy potrzebować:

150 g
dżemy owocowego
1 op.
okrągłych biszkoptów
200 ml
mocnej czarnej kawy
50 ml
rumu
100 g
czekolada do ozdobienia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Zmiksuj 5 jajek i 200 g cukru pudru na gęstą piankę, potem zmiksuj to z 5 łyżkami oleju i dodaj 200 g mąki. Ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Ugotuj budyń z 3/4 litra mleka i trzech budyniów waniliowych, gorący wymieszaj z 200 g cukru pudru i 2 łyżkami cappuccino w proszku. Po ostygnięciu budyń wymieszaj z 3 kubeczkami kwaśnej śmietany (750 ml).
  3. Ostygnięte ciasto posmaruj cienką warstwą dżemu, na to daj połowę kremu, na krem ułóż okrągłe biszkopty, które zamocz w kawie z rumem. Na biszkopty daj drugą połowę kremu, ozdób startą czekoladą, kakao lub posypką czekoladową. Odstaw na pół dnia do lodówki. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz