NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Malinowy torcik z sosem z malin
Malinowy torcik z sosem z malin
Przepis Malinowy torcik z sosem z malin
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jest bardzo pyszny i orzeźwiający. Ciasto najlepiej podawać z chłodnym sosem.

NajKasia    ·   13.4.2021

Malinowy torcik z sosem z malin

Jest bardzo pyszny i orzeźwiający. Ciasto najlepiej podawać z chłodnym sosem.

Składniki

Na spód:

200 g
kakaowych herbatników
100 g
masła

Na krem twarogowy:

140 ml
śmietany 12%
4 listki
żelatyny Dr. Oetker
500 g
twarogu w wanience
140 g
cukru trzcinowego
1 szt.
pomarańcza
400 g
malin
250 ml
śmietany kremówki

Na sos:

250 g
letnich drobnych owoców (maliny, borówki, porzeczki, truskawki...)
4 łyżki
świeżego soku z pomarańczy
3 łyżki
cukru trzcinowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki włóż do woreczka foliowego i rozdrobnij wałkiem. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia. Okruchy herbatników z masłem zmień w stałą, lekko pokruszoną masę, którą przy pomocy szklanki lub ręcznego wałka ułóż w tortownicy.
  2. Przygotuj nadzienie: do odpowiedniego pojemnika daj około 4 łyżek zimnej wody i włóż listki żelatyny aby napęczniały. Twaróg, cukier, 4 łyżki soku z pomarańczy oraz startą skórkę pomarańczową zmiksuj na gładki krem. Śmietanę doprowadź prawie do wrzenia, dodaj napęczniałą żelatynę i wymieszaj. Listki się prawie natychmiast ładnie rozpuszczą. Śmietanę kremówkę ubij aż będzie średnio sztywna.  
  3. Do kremu twarogowego dodaj chłodną śmietanę z żelatyną, bitą śmietanę oraz delikatnie wmieszaj maliny. Prawdopodobnie i tak się zgniotą i zabarwią twaróg ale wcale to nie wpływa na smak. Masę twarogowo-malinową włóż do formy tortowej, w której jest spód z herbatników i odłóż na noc do lodówki.
  4. I jeszcze sos: po prostu zmiksuj składniki, które są na niego przeznaczone i również włóż go do lodówki.
    Ciasto podawaj z zimnym sosem. Jest bardzo pyszne i orzeźwiające.

Dziękujemy za pozwolenie na udostępnienie przepisu od doskonałej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz