Makowo-orzechowe ciasto

Dodał: NajKasia, 2.12.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Tajemnica ciast naszych babć to przede wszystkim miłość z jaką przygotowywane były te ciasta. Tradycyjny przepis na orzechowo-makowe ciasto.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 2.12.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Ciasto:
500 gmąki
200 gmasła
100 gcukru pudru
1/2 szt.cytryny - skórka
1/2 łyżeczkisoli
1 szt.jajko
100 mlmleka
20 gświeżych drożdży
Nadzienie:
200 gmielonych orzechów włoskich
100 gmielonego maku
150 gcukru
dżemu morelowego
dżemu jagodowego
- Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Dno wysmaruj cienką warstwą masła.
- Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
- Po pół godzinie wyjmij ciasto, podziel na 4 takie same części i na stolnicy rozwałkuj je na wielkość blaszki.
- Płat ciasta ułóż na dnie formy, posmaruj go dżemem morelowym, posyp połową orzeszków oraz połową cukru, połóż drugi płat ciasta, który posmaruj dżemem jagodowym i posyp mielonym makiem. Zakryj trzecim ciastem, posmaruj dżemem morelowym i posyp pozostałymi orzeszkami i cukrem. Zakryj ostatnim płatem ciasta.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Makovo oříškové žerbó řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Makovo orieškové žerbó rezy.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Mákos-diós zserbó szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU