Makowo-orzechowe ciasto

Przepis Makowo-orzechowe ciasto

Dodał: NajKasia, 2.12.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tajemnica ciast naszych babć to przede wszystkim miłość z jaką przygotowywane były te ciasta. Tradycyjny przepis na orzechowo-makowe ciasto.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.12.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
200 gmasła
100 gcukru pudru
1/2 szt.cytryny - skórka
1/2 łyżeczkisoli
1 szt.jajko
100 mlmleka
20 gświeżych drożdży

Nadzienie:

200 gmielonych orzechów włoskich
100 gmielonego maku
150 gcukru
dżemu morelowego
dżemu jagodowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Dno wysmaruj cienką warstwą masła.
  2. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
  3. Po pół godzinie wyjmij ciasto, podziel na 4 takie same części i na stolnicy rozwałkuj je na wielkość blaszki.
  4. Płat ciasta ułóż na dnie formy, posmaruj go dżemem morelowym, posyp połową orzeszków oraz połową cukru, połóż drugi płat ciasta, który posmaruj dżemem jagodowym i posyp mielonym makiem. Zakryj trzecim ciastem, posmaruj dżemem morelowym i posyp pozostałymi orzeszkami i cukrem. Zakryj ostatnim płatem ciasta.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, pozostaw je do ostygnięcia i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj