NajPrzepis.pl Makowo-orzechowe ciasto
Makowo-orzechowe ciasto
Przepis Makowo-orzechowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tajemnica ciast naszych babć to przede wszystkim miłość z jaką przygotowywane były te ciasta. Tradycyjny przepis na orzechowo-makowe ciasto.

NajKasia    ·   2.12.2021

Makowo-orzechowe ciasto

Tajemnica ciast naszych babć to przede wszystkim miłość z jaką przygotowywane były te ciasta. Tradycyjny przepis na orzechowo-makowe ciasto.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
200 g
masła
100 g
cukru pudru
1/2 szt.
cytryny - skórka
1/2 łyżeczki
soli
1 szt.
jajko
100 ml
mleka
20 g
świeżych drożdży

Nadzienie:

200 g
mielonych orzechów włoskich
100 g
mielonego maku
150 g
cukru
dżemu morelowego
dżemu jagodowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm. Dno wysmaruj cienką warstwą masła.
  2. Ze wszystkich składników na ciasto zrób kulkę, którą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki co najmniej na pół godziny.
  3. Po pół godzinie wyjmij ciasto, podziel na 4 takie same części i na stolnicy rozwałkuj je na wielkość blaszki.
  4. Płat ciasta ułóż na dnie formy, posmaruj go dżemem morelowym, posyp połową orzeszków oraz połową cukru, połóż drugi płat ciasta, który posmaruj dżemem jagodowym i posyp mielonym makiem. Zakryj trzecim ciastem, posmaruj dżemem morelowym i posyp pozostałymi orzeszkami i cukrem. Zakryj ostatnim płatem ciasta.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto, pozostaw je do ostygnięcia i posyp po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz